„Ovo je sjajan dan za Flojda“: Tramp se obraća javnosti

Svet 05. jun. 202016:27 > 17:45
Podeli:
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp drži konferenciju za štampu povodom pada stope nezaposlenosti u Americi posle pandemije i protesta. Prema poslednjim podacima, u aprilu je stopa nezaposlenosti dostigla 14,7 odsto, a bez posla je dosad ukupno ostalo skoro 40 miliona Amerikanaca. U maju je pala na 13,3 odsto, iako su ekonomsti predviđali skok na skoro 20 odsto. Povod za konferenciju je, po svemu sudeći, i današnje uklanjanje njegovog snimka sa Tvitera.

Konferencija je počela u Beloj kući, a Tramp, piše Gardijan, uporedo govori o protestima zbog ubistva Džordža Flojda i pada stope nezaposlenosti. Poslednje izveštaje o ekonomskoj situaciji nazvao je „pokazateljem sveg posla koji je američka vlada uradila“ i dodao da je pre pandemije Amerika imala „najveću ekonomiju u svetskoj istoriji“.

„Nadam se da Džordž gleda dole i kaže da je ovo sjajna stvar koja se dešava našoj zemlji“, rekao je Tramp o ubijenom Flojdu. „Sjajan dan za njega, sjajan dan za sve. Ovo je sjajan dan za sve.“

Ovaj komentar već je izazvao salve negativnih reakcija u javnosti.

Protesti se ipak nastavljaju širom zemlje i demokrate pozivaju na reformu policije.

Govorio je i o pandemiji i istakao da je zemlja „prošla najgore“, što je u skladu sa njegovim tvrdnjama da neće biti drugog talasa, iako stručnjaci za javno zdravlje sa tim nisu saglasni.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Rat između Tvitera i predsednika SAD-a Donalda Trampa se nastavlja. Ova društvena mreža onemogućila je emitovanje spota američkog predsednika Donalda Trampa u znak sećanja na Džordža Flojda na njegovom predizbornom nalogu, pozivajući se na žalbu zbog kršenja autorskih prava.

Video predstavlja kompilaciju fotografija i snimaka protesta i primera nasilja nakon smrti Flojda tokom policijskog privođenja, dok Tramp govori u pozadini.

Tviter navodi da je onemogućio emitovanje spota, reagujući na žalbe vlasnika autorskih prava ili njihovih predstavnika, prenosi Rojters.

Tramp je krajem prošlog meseca zaratio sa društvenim mrežama i zapretio da će ugasiti Fejsbuk i Tviter.

Sada sve savezne države polako popuštaju restrikcije, a Tramp je najavio na Tviteru da će se uskoro obratiti javnosti iz Bele kuće.

Tramp je, sudeći po njegovim objavama na Tviteru, baš zadovoljan ovakvim ishodom ekonomske situacije koja je u poslednjih par meseci praktično prestigla Veliku depresiju.

U međuvremenu je u toku izrada murala „Black Lives Matter“ u blizini Bele kuće.

 

Komentari

Vaš komentar