Tramp optužio Kinu: „Korona potiče iz laboratorija u Vuhanu“

Podeli:
Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Američki predsednik Donald Tramp u četvrtak je rekao da je uveren da koronavirus možda potiče iz kineske laboratorije za virologiju, ali je odbio da to i dokaže, čime je samo pojačao napetost sa Pekingom zbog pitanja porekla smrtonosne bolesti.

Tramp nije dao odgovor na pitanje poseduje li dokaze koji su ga naveli na „visok stepen uverenosti“ da virus potiče iz Instituta za virologiju u Vuhanu.

„Da, da, imam. Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“, rekao je Tramp odbijajući da iznese pojedinosti.

Kineski Institut za virologiju u Vuhanu odbacio je navode, dok su drugi američki državni funkcioneri umanjili verovatnoću tih navoda. Većina stručnjaka veruje da je virus nastao na pijaci divljih životinja u Vuhanu i da je prenesen sa životinja na ljude.

Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Republikanski predsednik poslednjih nedelja pokazuje sve veću frustraciju prema Kini, zbog pandemije koronavirusa. Pandemija je u SAD-u odnela na desetine hiljada života, uništava ekonomiju i preti Trampovim šansama da bude ponovno izabran na izborima u novembru.

Tramp je i ranije govorio kako njegova administracija pokušava da utvrdi potieče li koronavirus iz laboratorija u Vuhanu, nakon medijskih objava da je možda virus napravljen u kineskoj laboratoriji.

Epidemija koronavirusa doprinela je produbljivanju raskola između SAD-a i Kine, sa Pekingom koji je sugerisao da je američka vojska donela koronavirus u Kinu, dok je Tramp rekao da Kina nije uspela pravovremeno i transparentno da upozori svet na rizik od koronavirusa.

Tramp je odbio da kaže, smatra li kineskog predsednika Si Đinpinga odgovornim za ono što on smatra dezinformacijom o nastanku koronavirusa.

 

Komentari

Vaš komentar