Tramp najavio normalizaciju odnosa Izraela i Maroka

Svet 10. dec. 202020:29
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL

Izrael i Maroko saglasili su se da normalizuju odnose, objavio je u četvrtak predsednik SAD Donald Tramp, što je četvrti arapsko-izraelski dogovor za četiri meseca. U okviru sporazuma, postignutog na kraju Trampovog mandata, Sjedinjene Države priznaće suverenitet Maroka nad spornim regionom Zapadne Sahare.

Tramp je rekao da će Izrael i Maroko obnoviti diplomatske i druge odnose, uključujući i hitno otvaranje kancelarija za vezu u Tel Avivu i Rabatu i eventualno otvaranje ambasada. Američki zvaničnici saopštili su da će biti postignut sporazum o obostranom pravu za avioprevoznike da nadleću drugu zemlju.

Bela kuća saopštila je da su se Tramp i kralj Maroka Muhamed VI saglasili da Maroko“ obnovi diplomatske odnose sa Izraelom i proširi ekonomsku i kulturnu saradnju za unapređenje regionalne stabilnosti“.

“Još jedan istorijski uspeh. Naša dva velika prijatelja Izrael i Kraljevstvo Maroka saglasili su se da uspostave pune diplomatkse odnose – ogroman uspeh za mir na Bliskom istoku“, tvitovao je Tramp.

Sjedinjene Države će priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, bivšom španskom teritorijom na severu Afrike koja je predmet višedecenijskog spora koji međunarodni pregovarači nisu uspeli da reše.

Maroko smatra Zapadnu Saharu svojim „južnim provincijama“ od 1975. godine, dok vojno-politička organizacija Polisario, sa sedištem na jugu Alžira, želi nezavisnost tog područja.

Tramp je naveo da je Maroko prvi priznao Sjedinjene Države kao nezavisnu zemlju, samo godinu nakon što je Amerika proglasila nezavisnost od Britanije 1776. godine.

“Zbog toga je adekvatno da priznamo njihov suverenitet nad Zapadnom Saharom“, poručio je Tramp.

Sporazum je rezultat razgovora koje su vodili predsednikov savetnik i zet Džered Kušner i glavni međunarodni pregovarač Avi Berkovic.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja je priznala Izrael, dok Trampova administracija pokušava da proširi diplomatsku incijativu, pokrenutu tokom leta sporazumom između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Primer UAE sledili su Bahrein i Sudan, a zvaničnici administracije pokušavaju da u istu grupu uključe i Saudijsku Arabiju.

Maroko je godinama imao neformalne veze sa Izraelom. Uspostavili su diplomatske odnose nižeg ranga tokom 1990-tih posle privremenih mirovnih sporazuma Izraela sa Palestincima. Međutim, ti odnosi su prekinuti posle druge palestinske pobune 2000. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar