Tramp na meti kritika u UN zbog policijskog nasilja

Svet 09. nov. 202023:06
Podeli:
Americki izbori
Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Administracija odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa danas je bila na meti kritika tokom raspave u UN zbog policijskog nasilja i politike imigracije.

Na SAD je danas bio red da se podvrgne Univerzalnom periodičnom pregledu, procesu koji vode države pod okriljem Saveta UN za ljudska prava. Sastoji se od pregleda dostignuća svih država članica UN-a u oblasti ljudskih prava.

Pročitajte još:

„Naša posvećenost ljudskim pravima zasniva se na čvrstim temeljima političke i moralne posvećenosti odgovornosti i transparentnosti“, rekao je američki zvaničnik Endru Bremberg tokom rasprave.

Najviše se raspravljalo o policijskom nasilju prema Afroamerikancima i drugim manjinama. Bilo je kritika na račun politike prema imigrantima.

Tokom rasprave malo su se pominjali predsednički izbori u SAD na kojima je pobedio Džozef Bajden.

Nemačka, Rusija i Grčka su samo zatražile od SAD da poštuju prava glasača.

Međutim, Džamil Dakvar, predstavnik odeljenja za ljudska prava američke organizacije za građanska prava ACLU, rekao je Frans presu da je poruka Saveta UN za ljudska prava Amerikancima ipak „vrlo jasna“.

„Poruka Saveta UN za ljudska prava je vrlo jasna. Nova administracija mora da da prioritet ponovnom angažovanju poštovanja ljudskih prava i da prvog dana preduzme smele mere da se preokrene Trampova politika koja je nanela štetu“, dodao je Dakvar.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar