Tramp je hteo da smakne Asada, jedan čovek ga u tome sprečio

Svet 16. sep. 202007:50 > 07:51
Podeli:
EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

 Donald Tramp je izjavio da je hteo da izvrši atentat na sirijskog čelnika Bašara al Asada 2017. godine, ali da se tadašnji ministar obrane Džim Matis usprotivio toj operaciji.

Tramp je emisiji Fox & Friends rekao da je sve bilo spremno za operaciju.

„Matis nije želeo to da učini. Matis je bio precenjeni general i pustio sam ga da ode.“

Pročitajte još:

Ta otkrića podupiru izveštaji iz knjige novinara Washington Posta Boba Vudvarda, koji se proslavio kada je zajedno s Karlom Bernstajnom otkrio aferu Votergejt zbog koje je predsednik Ričard Nikson podneo ostavku.

Vudvardovu knjigu Fear: Trump in the White House, objavljenu 2018. godine, Tramp je nazvao izmišljotinom.

„O tome se nikada nije čak ni razmišljalo“, rekao je Tramp novinarima u Ovalnoj sobi 5. septembra 2018. komentarišući navode da je hteo da ubijeAsada.

Njegova izjava u utorak bila je deo kritika na račun Matisa, kog je predsednik nazvao „velikim čovekom“ kada ga je postavio na čelo Pentagona, da bi se kasnije njih dvojica razišla u mišljenjima, a penzionisani general je na kraju podneo ostavku krajem 2018.

Tramp je navodno razmišljao o atentatu na Asada nakon što je sirijski čelnik pokrenuo hemijski napad na civile u aprilu 2017. Američki čelnik je rekao da bi američke snage trebalo „da uđu“ i „ubiju“ Asada, napisao je Vudvard u svojoj knjizi. Po rečima novinara, Tramp je nazvao Matisa i otvoreno mu rekao da želi da ubije sirijskog predsednika. Matis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se saradniku i rekao:

„Ništa od toga nećemo da uradimo. Bićemo puno odmereniji.“

„Smatrao sam da on (Asad) nije dobra osoba i imao sam priliku da ga uklonim, ali je Matis bio protiv toga“, rekao je Tramp, i dodao da je general bio protiv većinu stvari.

Asad je vladao Sirijom tokom razornog građanskog rata u kojemu su stotine hiljada ljudi ubijene. Njegov režim je optužen za niz zločina, uključujući mučenja, pogubljenja po kratkom postupku, silovanja i korištenje hemijskog oružja.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar