Talibani saopštili: Srednje škole će pohađati samo dečaci

Svet 18. sep. 202119:30
Podeli:
Avganistanci kamp Lipa
Foto: Printscreen AP/Video

Talibanska vlast u Avganistanu saopštila je danas da će srednje škole za sada pohađati samo dečaci, a profesori će biti isključivo muškarci.

U saopštenju se ističe da devojčicama nije dopušteno da se vrate u srednje škole, ali se navodi da „postoje planovi za skoro otvaranje ženskih srednjih škola“, preneo je BBC.

Ova odluka podseća na vladavinu talibana iz devedesetih godina, kada devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju ni osnovne škole.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid izavio je da će ženske škole uskoro biti otvorene i da se trenutno radi na procedurama i detaljima.

Pre nekoliko dana talibani su saopštii da će devojkama bi dozvoljeno da studiraju, ali ne zajedno sa muškarcima i uz uslov da striktno poštuju nove propise o odevanju.

To je protumačeno kao faktička zabrana studiranja, jer univerziteti nemaju dovoljno kadrovskih resursa i neće biti u stanju da obezbede dovoljan broj profesorki koje bi predavale studentkinjama.

Isti problem će postojati i u srednjim školama, a ukoliko devojke više ne bi mogle da ih pohađaju, jasno je da bi automatski bile onemogućene i da studiraju.

Kada su talibani 2001. godine otišli sa vlasti u osnovnim školama nije bilo devojčica, a prošle godine ih je bio dva i po miliona i broj pismenih žena u Avganistanu je uvećan za 30 procenata.

„Sve ovo podseća na ono što su talibani radili devedesetih godina, kada smo dobili generacije nepismenih žena“, kazala je bivša portparolka Ministarsta prosvete Nororija Nizhat.

BONUS VIDEO: Talibani – „studenti“ koji guraju Avganistan u srednji vek

Komentari

Vaš komentar