SZO: Preko 50 odsto siromasnih zemalja nema dovoljno vakcina

Svet 21. jun. 202121:32
Podeli:
vakcina; vakcinacija
Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

Više od polovine siromašnijih zemalja koje dobijaju vakcine protiv koronavirusa putem programa za razmenu Kovaks nemaju dovoljno zaliha za nastavak vakcinacije, izjavio je danas savetnik u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Brus Ajlvord.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Rekao bih da od 80 AMC zemalja (siromašnijih zemalja), barem vise od polovine nema dovoljno vakcina da održe svoje programe vakcinisanja“, rekao je Ajlvord na brifingu. Pojedine od njih više uopšte nemaju vakcine, dodao je.

Istovremeno, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da razgovora sa brojnim kompanijama i institucijama o stvaranju centra za transfer tehnologije za vakcine protiv korona virusa u Južnoj Africi.

Tedros je na brifingu rekao da konzorcijum uključuje kompaniju Afridžen Biolodžiks end Vaksins, koja će delovati kao sedište za proizvodnju vakcina koje koriste genetski kod proteina, poznate kao mRNA vakcine i da će pružati obuku drugim proizvođačima koji će praviti ove vakcine, uključujući Biovak Institut.

„SZO olakšava ovaj posao uspostavljanjem kriterijuma za prenos tehnologije“, rekao je Tedros.

„Sada razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su pokazale interes za pružanje svoje mRNA tehnologije“, dodao je on.

Nemačka kompanija BioNTek, koja se udružila sa kompanijom Fajzer u proizvodnji vakcine protiv kovid-19, nedavno je najavila da će povećati napore za uspostavljanje postrojenja za mRNK vakcine širom Afrike.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar