Žena Navaljnog moli Putina: Pustite mog muža u Nemačku

Svet 21. avg. 202016:15 > 16:17
Podeli:
Foto:AP Photo/Evgeniy Sofiychuk

Supruga ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, Julija Navaljnaja, u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poziva ga da dozvoli da Navaljni bude prebačen iz bolnice u Sibiru u Nemačku kako bi mu se pružila zdravstvena pomoć.

Pismo, koje je objavljeno na društvenim medijima, poslato je Kremlju, rekao je neimenovani saveznik Navaljnog, prenosi Rojters.

Pročitaj i:

Saradnici Alekseja Navaljnog zatražili su od Evropskog suda za ljudska prava da reaguje i obezbedi da Navaljni iz Rusije bude evakusisan u Nemačku, javlja AFP. Ruski lekari koji se brinu o ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom smatraju da on nije otrovan i odbili su njegov transfer u nemačku bolnicu.

Zamenik glavnog lekara bolnice u Omsku, Anatolij Kaliničenko rekao je danas da u telu opozicionog lidera nisu nađeni tragovi trovanja. Dodao je da je dijagnoza uspostavljena i saopštena porodici, ali da neće biti saopštena javnosti prema zakonu koji štiti poverljivost informacija pacijenata.

Navaljni je donet u komatoznom stanju i na intenzivnoj nezi je u bolnici u sibirskom gradu Omsku.

„Glavni doktor je rekao da stanje Navalnog nije za prevoz. Njegovo stanje je nestabilno. Odluka porodice da bude prebačen nije dovoljna“, napisala je na Tviteru njegova portparolka Kira Iarmiš.

Omsk je udaljen oko 4.200 kilometara istočno od Berlina, odnosno šest sati leta.

Avion za hitnu pomoć sa medicinskom opremom i specijalistima nevladine organizacije „Sinema for Pis“ (Cinema for Peace) čekao je Nevaljnog na aerodromu u Omsku.

Navaljni, kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, tokom leta Tomsk-Moskva je bio toliko loše da je avion vanredno sleteo u Omsk gde je odmah odnet u bolnicu.

Njegovi saradnici smatraju da je uzrok njegovog stanja trovanje povezano sa njegovim političkim angažmanom.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel rekli su juče da su njihove zemlje spremne da pruže svu pomoć Navaljnom i zatražili su hitno razjašnjenje događaja.

 

Komentari

Vaš komentar