Suga: Japan podržava put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji

Svet 24. jul. 202114:41
Podeli:
Jošihide Suga Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

"Japan podržava ekonomske i socijalne reforme Crne Gore, kao i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji", kazao je japanski premijer Jošihide Suga.

Pročitajte još:

Suga se sastao sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u okviru njegove službene posete Japanu, gde je prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara.

Krivokapić je, kazali su iz njegovog kabineta, izrazio poštovanje prema organizatorima, koji su uspjeli da organizuju veliko takmičenje kao što su Olimpijske igre u doba pandemije koronavirusa.

„Japan je dokazao svoj karakter, čvrstinu, organizovanost i odlučnost kao i spremnost da uz visoki rizik i cijenu koju će platiti, da svoj puni doprinos da se održi jedna priredba koja svojom porukom i masovnošću prevazilazi okvire sporta i kulture i neprocjenjivo utiče na međudržavno zajedništvo na globalnom nivou, koje je uvijek bitno, naročito u ovom pandemijskom trenutku“, rekao je Krivokapić.

On je zahvalio Japanu na pomoći i solidarnosti koju je pokazao tokom pandemije koronavirusa, istakavši da bi želeo da dve zemlje prodube saradnju u različitim oblastima, kao što su ekonomija, obrazovanje, nauka i tehnologija i infrastruktura.

„Premijer Suga pozdravio je prvu posetu premijera Krivokapića Japanu, poručivši da je Japan odlučan u nameri da preduzme temeljne mere za kontrolu infekcije i realizuje sigurne olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju. Poručio je da Japan podržava ekonomske i socijalne reforme Crne Gore, kao i njen put ka članstvu u EU, naglasivši da bi želio da Japan i Crna Gora ojačaju odnose. On je izrazio očekivanja za učešće Crne Gore na Svetskoj izložbi World Expo 2025 u Osaki“, piše u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je kao stipendista Vlade Japana studirao na Osaka i Saitama Univerzitetu.

BONUS VIDEO: Olimpijski sportovi kojih više nema

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar