Stejt Department tvrdi: Produktivni razgovori s talibanima u Dohi

Svet 13. okt. 202108:45
Podeli:
Avganistan talibani
Žene i talibani u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

SAD i Talibani imali su ovog vikenda tokom sastanaka u Kataru produktivnu diskusiju o pitanju humanitarne pomoći Avganistanu, potvrdio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki zvaničnik je u utorak ove razgovore opisao kao uglavnom pozitivne i naglasio da su oni bili usmereni na pitanja bezbednosti i terorizma, prolaz za strane državljane i avganistanske saveznike SAD koji napuštaju zemlju, kao i na ljudska prava, prenosi Rojters.

Na dvodnevnim sastancima sa predstavnicima vlade talibana i administracije SAD u Dohi, učestvovali su zvaničnici američke obaveštajne zajednice i vladine Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Delegacija je jasno stavila do znanja, kao što na tome stalno insistiramo, da će se o talibanima prosuđivati ne samo na osnovu njihovih reči, već i na osnovu njihovih postupaka“, rekao je Prajs.

On je potvrdio da je poseban sastanak sa predstavnicima talibana na kojem su učestvovali zvaničnici Evropske unije i američke administracije održan u katarskoj prestonici u utorak.

Od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu, Vašington je zamrznuo bilateralnu pomoć Avganistanu, ali je saopštio da i dalje pruža pomoć putem nevladinih organizacija.

Talibani su pozvali američku administraciju da se blokirane rezerve Avganistana u SAD stave na raspolaganje novoj vladi u Kabulu, kako bi se ublažila rastuća humana humanitarna kriza.

BONUS VIDEO: Talibanski red za pasose

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar