Štajerska zajednica Srba: Maribor ima Beogradsku ulicu

Svet 28. jul. 202008:09
Podeli:
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Rade Bakračević, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda povodom informacije o promeni imena nekoliko ulica u srpskoj prestonici, među kojima je i Mariborska ulica, ističući da u Mariboru postoji Beogradska ulica.

„Poštovani gradonačelniče Beograda i svi ostali, koji donosite istorijske odluke za dobro žitelja Srba i ostalih državljanja naše Matice. Samo da vas obavestim da u Mariboru postoji Beogradska ulica, mada ste Vi napisali da ne postoji!“, navodi Bakračević u pismu i izražava iznenađenje da predstavnici Beograda žele da promene ime Mariborskoj ulici u Beogradu.

On kaže da u Mariboru živi već 60 godina, kao i da u tom gradu živi oko 8.000 Srba.

„Imamo i svoju crkvu Ćirila i Metodija, koju smo podigli u ovom sadašnjem vremenu. Pre 15. godina u Mariboru smo među prvima u Sloveniji organizovali učenje srpskog jezika“, navodi Bakračević.

Godinama je Maribor, kako dodaje, bio pobratimljen sa Kraljevom, a posle raspada Jugoslavije, pre 15. godina ponovo je, kaže, uspostavljen bratski i prijateljski odnos dva grada, Maribora i Kraljeva.

Prema njegovim rečima, Srbe koji žive u slovenačkoj pokrajini Štajerskoj, Slovenci su uvek primali sa dobrodošlicom.

Te odnose, kaže Bakračević Srbi u slovenačkoj Štajerskoj ne žele da se kvari, a već se, kako navodi u pismu, čuju negativni odgovori pojedinih Mariborčana, koji predlažu da se, zauzvrat, preimenuje Beogradska ulica u Mariboru.

Burne reakcije na promenu naziva ulica:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je nedavno da će se u Beogradu menjati nazivi pojedinih ulica na osnovu podataka o tome da li u gradovima po kojima su beogradske ulice dobile nazive postoje i ulice koje nose naziv srpske prestonice.

„Nije normalno da mi u Beogradu imamo Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu. Kao što nije normalno ni to što smo imali do pre tri godine ulicu Goce Delčeva, osnivaca VMRO, koji je možda zadužio Severne Makedonce, ali Srbe nije nikako. Takode, nije normalno da se pojedine naše ulice zovu po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu“, rekao je Vesić za „Novosti“.

Taj list je objavio da će, između ostalog, biti promenjen i naziv Mariborske ulice na Zvezdari.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar