Šri Lanka registrovala rusku vakcinu

Svet 04. mar. 202117:18
Podeli:
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ bg

Šri Lanka je registrovala rusku vakcinu protiv koronavirusa "Sputnjik V“ , navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije.

Pročitajte još:

„Registracija vakcine je realizovana u okviru ubrzane procedure“, precizirano je u saopštenju Fonda.

Prema tome, ruska vakcina je do sad odobrena u ukupno 43 zemlje, sa ukupnom populacijom od preko 1,1 milijarde ljudi.

„Registracija vakcine Sputnjik V u 43 zemlje potvrđuje njeno svetsko priznanje kao jednog od ključnih instrumenata u borbi protiv koronavirusa. Visoka efikasnost, bezbednost i dostupnost Sputnjika V osiguravaju veliko interesovanje za tu vakcinu. Odobravanje vakcine u Šri Lanki omogućiće da se diverzifikuje nacionalni portfelj vakcina i stvoriće dodatne mogućnosti za zaštitu stanovništva“, rekao je šef RFPI Kiril Dmitrijev.

ruska vakcina
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Vakcina Sputnjik V koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv koronavirusa na svetu.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida Sputnjik V, u kojima se potvrđuje da Sputnjik V bezbedna i efikasna vakcina.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar