Slovenija nastavlja da pomaže turizam

Svet 05. maj. 202021:02
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

S obzirom na to da se predviđa da će turistička industrija zbog korona virusa biti duže zatvorena nego većina drugih sektora, slovenačka vlada razmatra produženje privremene hitne pomoći za turističke kompanije za nekoliko meseci ili čak do kraja godine, izjavio je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

Kako prenosi agencija STA, on je pred novoosnovanim savetom za turizam, savetodavnim telom vlade, rekao da će formalno predložiti da mere državne pomoći turizmu, koje ističu krajem maja, budu produžene za četiri meseca ili čak do kraja godine.

Iako je trenutna epidemiološka situacija povoljna, Počivalšek je napomenuo da se očekuje da ove godine prihodi od turizma budu manji za između 25 i više od 70 odsto, zavisno od tempa ublažavanja mera uvedenih u cilju suzbijanja korona virusa.

Terase barova u Sloveniji otvorene su juče, a restoranima je već nekoliko nedelja dozvoljeno da poslužuju hranu za dostavu.

Počivalšek je rekao da bi „značajniji koraci“ u pokretanju turizma mogli uslediti u drugoj polovini maja ili u junu, kao, na primer, otvaranje malih smeštajnih objekata.

Slovenija je, takođe, razgovarala sa Hrvatskom o ponovnom otvaranju granice zbog turističkih putovanja. Počivalšek je rekao da će šefovi oba zavoda za javno zdravlje ove nedelje razgovarati o protokolima za prelazak granice.

Ministar je, međutim, upozorio da će se turizam trajno promeniti jer se veći akcenat stavlja na zdravstvo.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Milan Krek rekao je nakon sednice da će se ekspertska grupa sastati ove nedelje, kako bi se osiguralo da će, nakon što bude dato zeleno svetlo za otvaranje, biti spremni gostioničari, vlasnici hotela i drugi turistički radnici.

 

Komentari

Vaš komentar