Foto:Shutterstock

Sezonski rad u Hrvatskoj već par godina privlači veliki broj naših državljana koji se bave ugostiteljstvom. Tako je i ovaj mladić odlučio da leta 2021. ode na privremeni rad kod komšija.

Na forumu „Redit“ napisao je kako je proveo 2,5 meseca na hrvatskom primorju kao konobar u jednom restoranu i podstakao sve reditore da mu slobodno postavljaju pitanja vezana za radno iskustvo.

„Radio sam kao sezonac u Hrvatskoj ovo leto. Ama baš sve što vas zanima“, napisao je, i započeo temu.

Usledilo je prvo, i reklo bi se, očekivano pitanje.

„Jesi li imao probleme što si Srbin ?“, interesovalo je ovog Reditora.

Odgovor koji je usledio, u neku ruku, bio je očekivan.

„Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Tomposonove pesme i uzvikivao Za dom spremni pa je poslat kući sledeće nedelje“, otkrio je on, te dodao i ovo: „Ovako, što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi i svakog drugog stranca prihvatili, imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to“, zaključio je.

Druge je interesovalo čime se bavio i koliko dugo je radio i koliko je bilo naporno.

„Konobarisao sam, i kao neko sa malo iskustva, bio sam pod ogromnim pritiskom na početku, tako da ne samo da zvuči pakleno nego jeste tako, dva i po meseca sam bio tamo“, otkrio je on.

U daljem toku konverzacije, otkrio je i da nije imao zdravstveno osiguranje, te i da je to otkrio tek odlaskom u tamošnji Dom zdravlja.

„Samo je izgledalo da je tako… Kad sam išao samoinicijativno na pregled u Dom zdravlja, nisu hteli da me prime“, napisao je.

Sledećeg je interesovalo u kakvom je ambijentu radio, te i koji su mu gosti najčešće dolazili, ali i da li je kojim slučajem imao prilike da proba vina i riblje specijalitete po kojem je deo u kojem je služio radio. Kroz pitanja se provuko i pitanje bakšiša.

„Ubedljivo najviše ima Nemaca i Austrijanaca, tokom jula i avgusta bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je bilo isto, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kafu ili njih troje dele 1 picu i 2 piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada, od Slovenaca i Italijana nećeš kunu dobiti ma koliki god bio račun. Restoran objektivno jeste ozbiljan u odnosu na većinu njih po ostrvu i delovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva meseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Radnici su masovno falili po restoranima što od kuvara i pomoćnih u kuhinji, što od šankera i konobara, i verujem da sam samo zbog toga primljen. Niko nije hteo sa mnom posebno da radi na početku, bio sam prepušten sam sebi, pravio kardinalne greške koje sam kasnije ispravio i to je to. Nisam ljubitelj vina, pa samim tim ni ne mogu da ti dam moju preporuku, ali svakako da su od belih najpopularnija Chardonnay Dika i Žlahtina Šipun. Od ribljih jela nismo imali tako raznovrsan meni, brancin i lignje samo“, detaljno je opisao svoje iskustvo.

Druge Reditore je konkretno interesovalo kako su poslodavni postupali prema njemu, te i kakve je obroke imao unutar objekta kao zasposleni.

„Ako pričamo o smeštaju i hrani, i ne toliko. Smeštaj je bio korektan, imali smo mašinu za veš i sušenje, internet koji je doduše bio nestabilan, ali hrana je bila sumnjivog kvaliteta i za doručak bismo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim formama, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci previše slatkorečivi, nisu želeli da rade sa mnom kao početnikom, i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege dosta iskvarene nažalost.“, iskreno je opisao kakav je tretman imao.

Iako su ga nekoliko puta pitali na kom ostrvu i u kom objektu je radio, nije odgovarao, ali je zato otkrio koliko je dana mesečno radio, te i koliko je bio plaćen.

„Plata je bila 1.400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati skoro svaki dan“, napisao je.

Na tu cifru i satnicu, neki Reditori nisu mogli da prećute, te su mu napisali kako su ga brutalno izrabljivali, te i da mu je potrebno čestitati na tome što je uspeo toliko da radi i sve to izdrži.

Slično sablažnjavanje je bilo i kada je otrkio da je imao bakšiš u vrednosti od 5.000 dinara dnevno, za šta su mnogi Reditori napisali kako toliko dobijaju u manjim lokalima u Srbiji.

BONUS VIDEO: Cene u Splitu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar