Severna Koreja optužuje Južnu za upad na njenu teritoriju

Svet 27. sep. 202009:04 > 09:08
Podeli:
severna i južna koreja
Foto: EPA-EFE/NEWS 1

Severna Koreja optužila je danas Južnu Koreju za slanje brodova preko sporne morske granice kako bi pronašla telo čoveka koga je nedavno ubila severnokorejska vojska. Stiglo je i upozorenje da bi navodni upad mogao da dovede do porasta tenzija.

Južna Koreja je ranije saopštila da je Severna Koreja poslala poruku sa izvinjenjem lidera Kim Džong Una zbog ubistva zvaničnika južnokorejske vlade koji je pronađen prošle nedelje na plovećem predmetu u severnokorejskim vodama.

Zvaničnici u Seulu su saopštili da je 47-godišnjak verovatno pokušavao da pobegne u Severnu Koreju, ali nisu poznati njegovi motivi.

Pročitajte još:

„Pozivamo južnu stranu da odmah zaustavi upad preko vojne linije razgraničenja u Zapadnom moru koji bi mogao da dovede do eskalacije napetosti“, prenela je korejska centralna novinska agencija.

„Izaziva našu budnost, jer može da dovede do još jednog opasnog incidenta“.

Agencija je potvrdila da je Severna Koreja u petak obavestila Južnu o incidentu, ali nije navedeno da li je obaveštenje sadržalo Kimovo izvinjenje.

Južna Koreja nije odmah reagovala, ali je ranije saopštila da su brodovi obalske straže pretraživali vode u blizini granice u petak i subotu tragajući za telom.

Slabo obeležena granica izvor je neprijateljstava dve Koreje, koje su imale najmanje tri krvava pomorska okršaja od 1999. godine, a u napadu 2010. godine za koji je okrivljena Severna Koreja, ubijeno je 50 Južnokorejaca.

Prema severnokorejskoj poruci koju je u petak objavio Seul, severnokorejske trupe pucale su u čoveka jer je odbio da odgovori na pitanja i pokušao da pobegne. Takođe se navodi da su vojnici spalili njegov plutajući objekat u skladu sa strogim pravilima protiv koronavirusa.

Južna Koreja je juče saopštila da će tražiti od Severne pokretanje dodatne istrage.

Kimovo izvinjenje viđeno je kao pokušaj smirivanja osećanja protiv Pjongjanga u Južnoj Koreji i rastuće kritike južnokorejskog predsednika Mun Džae-Ina oko smrti zvaničnika ove nedelje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar