Senator Rubio: Hitno uvesti sankcije protiv Putina

Svet 14. jan. 202221:07
Podeli:
Kapitol Hil
Kapitol Hil Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki senator iz Republikanske partije Marko Rubio predložio je nacrt novih sankcija protiv ruskog rukovodstva i lično protiv predsednika Rusije Vladimira Putina u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine, saopštila je pres služba partije. "Predlog zakona predviđa hitno uvođenje jakih sankcija lično Vladimiru Putinu", navodi se u saopštenju.

Rubio u nacrtu predlaže da obaveštajna služba obaveštava američki Kongres na svakih 20 dana o tome da li je Rusija narušila teritorijalnu celovitost Ukrajine. U slučaju da se to dogodi, onda će u narednih deset dana biti uvedene sankcije protiv ruskog rukovodstva, premijera, ministra odbrane Rusije i lično protiv Vladimira Putina – blokiraće se njihova imovina i vize. Iste mere se predlažu i protiv ruskih biznismena koju su pod sankcijama od 2017. godine.

Predlog je da se sankcije uvedu i kada je reč o svim operacijama sa ruskim kompanijama u energetskom, finansijskom, avionskom i kosmičkom sektoru, kao i da se primene na vršioce specijalizovanih usluga za razmenu finansijskih poruka (npr. SVIFT). Rubio traži i da se hitno uvedu sankcije i protiv gasovoda „Severni tok 2“.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima dok traju pregovor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar