Podeli
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Američka pevačica Rijana, hip hop izvođač i biznismen Džej Zi, holivudska glumica Šarliz Teron i mnoge druge poznate ličnosti traže od Ministarstva pravde SAD da istraži smrt 20-ogodišnjeg Afroamerikanca Denroja "Di džej" Henrija Juniora, igrača ragbija kojeg je pre skoro deset godina ubio u Njujorku beli policajac.

U pismu državnom tužiocu Vilijamu Baru, oni navode da je Henri, koji je bio iz Istona u državi Masačusets, “izgubio život bez ikakvog razloga i apsolutno bez dobrog objašnjenja”, prenosi AP.

Kako navode, taj slučaj predstavlja “nezaceljenu ranu” za porodicu Henrija i narod Njujorka.

U pismu oni traže da Ministarstvo pravde utvrdi da li su obrazac i/ili praksa diskriminacije imali ulogu u slučaju smrti navedenog Afroamerikanca, a ako jesu, obezbede pravdu kojom će se vratiti “ime i reputacija ovog mladića” i dati nada drugim mladim Afroamerikancima, koji poput njega očajno traže promenu.

Među potpisnicima pisma su reper Farel Vilijams, glumice Taraži Penda Henson, Keri Vašington i Gabrijela Junion, glumac Majkl K. Vilijams, pevačica Meri Džejn Blajdž i američki fudbaler Odel Bekam Mlađi, prenosi AP.

Federalno tužilaštvo južnog okruga NJujorka objavilo je 2015. godine da neće podići optužbe za kršenje građanskih prava jer, kako je navelo, temeljno ispitivanje dokaza nije pokazalo da je policajac Aron Hes delovao s namerom da prekrši zakon.

Hes je pucao u Henrija dok se vozio parkingom, daleko od nereda koji su izbili u jednom baru 2010. godine u predgrađu Njujorka.

Hes je rekao da je Henri pokušavao da ga pregazi i da je pucao kroz vetrobransko staklo kako bi zaustavio vozača.

Henrijeva porodica tvrdi da je Hes skočio ispred automobila i pucao u njihovog sina bez “dobrog razloga”.

Drugi policajac Ronald Bekli pucao je u Hesa, a kasnije je rekao da je to učinio jer je verovao da je Hes bio “agresor”.

Tužilaštvo je reklo da je Henrijev automobil udario policajca i povredio ga, pre nego što je Hes zapucao.

Porodica Henrija nagodila se sa gradom i policajcem za šest miliona dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar