Rusija preti Norveškoj zbog ledenog ostrva na kojem živi oko 2.600 ljudi

Podeli:
Foto: EPA/EFE

Moskva tvrdi da Norveška krši sporazum koji Rusiji omogućava pristup ostrvu Svalbardu, poznatom i kao Špicberška ostrva. Kako navode iz Rusije, Norveška remeti isporuku važnih zaliha na ovaj arhipelag u Arktičkom okeanu, zbog čega iz Moskve prete odmazdom.

Norveška, koja nije u EU, ali primenjuje sankcije EU protiv Rusije, prvobitno je rekla da sankcije neće uticati na transport robe brodom do Svalbarda. Ali veliki deo tereta za ruska naselja na arhipelagu prvo prolazi kroz kontrolni punkt u kopnenu Norvešku, koja je zatvorena za sankcionisanu robu.

Šefica norveške diplomatije Aniken Huitfeld je rekla da Norveška ne blokira pristup arktičkom arhipelagu, već samo primenjuje međunarodne sankcije, kao i da Rusija ima druge načine da dođe do svojih naselja.

#social-embed_0

Svalbard, na pola puta između severne obale Norveške i Severnog pola, deo je Norveške, ali Rusija ima pravo da eksploatiše prirodna bogatstva arhipelaga prema sporazumu potpisanom 1920. godine, a neka tamošnja naselja su uglavnom naseljena Rusima.

Sva dešavnja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Trenutak raketnog napada na tržni centar u Kremenčuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar