Rusija noćas prekida isporuku električne energije Finskoj

Svet 13. maj. 202219:04
Podeli:
Russian President Vladimir Putin listens during a meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, Friday, May 6, 2022. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusija će ovog vikenda obustaviti isporuku električne energije Finskoj, rekao je dobavljač u petak, 13. maja dok raste napetost zbog upozorenja Helsinkija da će podneti zahtev za članstvo u NATO savezu. Finska za svoje potrebe uvozi 10 odsto električne energije iz Rusije.

„Obavezni smo da obustavimo uvoz električne energije počevši od 14. maja“, stoji u saopštenju RAO Nordic, podružnice ruske državne energetske kompanije Inter RAO, dodajući da nije primila uplatu za maj.

„Ova situacija je vanredna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovinske istorije“, rečeno je iz RAO Nordic. Navedeno je da se nadaju da će se situacija „uskoro“ poboljšati i da bi se trgovina električnom energijom mogla nastaviti.

U četvrtak su lideri Finske rekli da bi njihova zemlja trebala da podnese zahtev za članstvo u NATO-u "bez odgađanja", što je promena u politici otkako je ruski predsednik Vladimir Putin poslao vojnike u Ukrajinu 24. februara.

Kremlj je upozorio da će Rusija "definitivno" shvatiti članstvo Finske kao pretnju, dok je rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo da će Moskva "biti prisiljena da preduzme recipročne korake, vojno-tehničke i druge, kako bi se pozabavila nastalim pretnjama".

Finska za svoje potrebe uvozi 10 odsto električne energije iz Rusije. Nadoknadiće manjak tako što će nabaviti više struje iz Švedske i povećati vlastitu proizvodnju.

Finska očekuje da će postati samoodrživa u proizvodnji električne energije 2023. godine.

BONUS VIDEO: Rusi nastavljaju napad fabriku u Azovstalju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar