Rusija traži glasanje u SB UN o ukidanju Visokog predstavnika u BiH

Svet 20. jul. 202121:35
Podeli:
Ujedinjene nacije
Foto: Manuel Elias / Xinhua News / Profimedia

Rusija je od Saveta bezbednosti UN zatražila glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH do 31. jula naredne godine. Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit imenovan je na sednici Veća za provođenje mira 27. maja. Rusija se usprotivila toj odluci te je zatraženo da se o njoj glasa na Savetu bezbednosti UN-a.

U ambasadi, kako se navodi, nisu mogli da preciziraju kada bi rezolucija trebalo da bude razmatrana pred Savetom bezbednosti, jer je to tehničko pitanje.

U nacrtu rezolucije se navodi da ovlašćenja data Visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine „više nisu potrebna zbog napretka koje su strane u BiH postigle“, prenosi RTRS.

Imenovanje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita podržano je u nacrtu rezolucije, u kojem se navodi da njegova Kancelarija treba da bude zatvorena do 31. jula 2022. godine.

Podsetimo da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit imenovan na sednici Veća za provođenje mira 27. maja. Rusija se usprotivila toj odluci te je zatraženo da se o njoj glasa na Savetu bezbednosti UN-a.

No, iako je kasnije održava rasprava u Savetu bezbednosti UN-a o ovom pitanju, o njemu se nije formalno glasalo, tako da Moskva nije imala mogućnost da uloži veta.

Nakon toga je Rusija najavila da će tražiti ukidanje OHR-a. Također se strahuje da bi Moskva mogla blokirati produženje misije EUFOR-a u BiH u novembru.

BONUS VIDEO: Rusija, Pandemija koronavirusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar