Rusi požurili, vakcinacija protiv korone već na jesen

Svet 02. avg. 202014:34 > 14:44
Podeli:
Mikhail Murashko Foto:Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Rusija uskoro kreće u veliku akciju masovne vakcinacije protiv koronavirusa, a ministar zdravlja Mihail Muraško, najavljuje upotrebu vakcine već u oktobru, nakon što u avgustu završe registraciju.

Ruski ministar zdravlja najavio je da ta zemlja planira kampanju masovne vakcinacije za oktobar, ali tek nakon kliničkih ispitivanja na nastavnicima i lekarima, koji su prvi na redu.

Državna istraživačka ustanova u Moskvi, Institut Gamaleia, završila je klinička ispitivanja vakcine i već radi na njenoj registraciji, koja je planirana za avgust.

Mikhail Murashko Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Analitičari: Ruska vakcina stiže „prebrzo“

Ministar zdravlja Mihail Muraško naglasio je: „Planiramo masovnu vakcinaciju za oktobar“.

Pročitajte još:

Prethodno je izneo svoj plan da prvo vakciniše nastavnike i lekare.

„Prva ruska potencijalna vakcina protiv koronavirusa trebalo bi da bude odobrena u avgustu“, rekli su anonimni izvori Rojtersu.

Međutim, neki stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Rusija previše brzo kreće kad je u pitanju razvoj vakcine, ne obazirući se na to da li je sigurna, samo da bi imali najveći ugled u svetu.

Mikhail Murashko Foto:Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Fauči: SAD neće koristiti rusku vakcinu

Američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je juče da je malo verovatno da će SAD koristiti vakcinu koju su razvile Rusija ili Kina zbog različitih regulatornih sistema.

On je na saslušanju u Kongresu istakao: „Nadam se da će Kinezi i Rusi testirati vakcinu pre nego što počnu da je ubrizgavaju ljudima. Tvrdnje da imate vakcinu spremnu za distribuciju pre nego što obavite testiranje je dosta problematično“.

Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Svetski meidji su takođe objavili da je Rusija učestvovala u hakovanju laboratorija za istraživanje koronavirusa u SAD-u i Velikoj Britaniji u maju ove godine.

Međutim, američka Agencija za kibernetičku sigurnost i infrastrukturu, kao ni britanski Nacionalni centar za sajber sigurnost, nisu imenovali nijednu zemlju, ali Skaj Njuz tvrdi da su krivci Kina, Rusija i Iran.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrei Kelin, rekao je za BBC da odbacuje ove optužbe.

Foto:Tanjug/AP Photo/Hans Pennink

Zemlja koja prva razvije vakcinu biće najuticajnija

Svi se slažu u tome da će prva zemlja, koja razvije vakcinu, nesumnjivo postići ogroman diplomatski i geopolitički uticaj.

Zemlje širom sveta takmiče se u stvaranju vakcine. Najmanje četiri od njih 20, su u završnoj fazi tri ispitivanja na ljudima, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, uključujući tri u Kini i još jedno u Britaniji.

Velika Britanija je već naručila 100 miliona doza vakcine koju je razvio Univerzitet u Oksfordu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar