Razgovarali Putin i Tramp, glavne teme bile su G7 i nafta

Svet 01. jun. 202022:02 > 02. jun. 2020 01:17
Podeli:

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o svojoj ideji održavanja samita G7 sa mogućom pozivnicom za Rusiju, objavio je Kremlj u ponedeljak.

Tramp je ranije rekao da će odgoditi održavanje samita G7 za koji se nadao da će se održati od sledećeg meseca do septembra ili kasnije i da bi proširena pozivnica uključivala Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

Moskva je rekla u ponedeljak da treba više detalja pre nego što odgovori.

Dva lidera takođe su razgovarala o OPEC sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte i merama protiv koronavirusa. Putin je zahvalio Trampu za dostavu američkih respiratora, rekao je Kremlj, i čestitao Trampu na prvom letu NASA astronauta u svemir sa američkog tla u devet godina.

Velika Britanija i Kanada su se usprotivile ideji dodavanja Rusije forumu iz kojeg je izbačena 2014. godine nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u ponedeljak da Kanada ne podupire povratak Rusije u G7 jer Moskva nastavlja da krši međunarodni zakon.

„Rusija je bila isključena iz G7 nakon što je izvršila invaziju na Krim pre nekoliko godina i njeno kontinuirano nepoštovanje i kršenje međunarodnih zakona i normi je razlog zašto se nalazi izvan G7 te će tako i nastaviti“, rekao je Trudo na dnevnoj konferenciji za medije.

U subotu je Tramp rekao da je G7, koja okuplja najnaprednije ekonomije sveta, „vrlo zastarela grupa zemalja“ u svome trenutnom formatu.

Kad je upitan hoće li otići na samit G7 ako dođe ruski predsednik Vladimir Putin, Trudo je rekao da neće, dodavši da je pre samita potrebno provesti još „mnoge rasprave“.

No rekao je da je grupa G20, koja uključuje Rusiju, forum koji uključuje zemlje „sa kojima nužno nemamo sjajne odnose“.

„G7 je oduvek mesto iskrenih razgovora sa saveznicima i prijateljima koji toliko toga dele. To je sigurno ono što se nadam da ću videti“, rekao je Trudo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar