Rama ručao sa Milom, pričali o novoj vlasti u Crnoj Gori

Svet 30. sep. 202014:37 > 14:52
Podeli:
Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Albanski premijer Edi Rama se tokom nezvanične posete Crnoj Gori sastao i sa crnogorskim predsednikom Crne Gore i liderom DPS-a Milom Đukanović, saznaju nezvanično „Vijesti“ iz manjinskih partija.

Iz kabineta šefa države nisu odgovorili na pitanja „Vijesti“ da li se Đukanović u ponedeljak sastao sa Ramom i zašto poseta albanskog premijera nije bila najavljena.

Nakon ručka sa Đukanovićem, Rama je u Tuzima razgovarao sa Nikom Đeljošajem, nosiocem albanske liste “Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu”. Sa drugim predastavnicima albanskih partija, prema informacijama “Vijesti”, Rama nije razgovarao.

Pročitajte još:

Đeljošaj je potvrdio da se sastao sa Ramom, ali nije hteo da govori o detaljima. Izvor “Vijesti” tvrdi da je tema sastanka bila postizborni proces u Crnoj Gori i učestvovanje u vlasti albanske koalicije “Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu”.

Đeljošaj je „Vijestima“ 23. septembra najavio da će učestvovati u pregovorima sa novom vladajućom koalicijom za formiranje vlasti, te da će jedan od zahteva biti izmena Poslovnika Skupštine Crne Gore. On nije želeo da odgovori na pitanje da li je Rama razgovarao sa njim zbog najave da će učestvovati u pregovorima sa novom vlasti. „Vijesti“ su ostale uskraćene i za odgovor da li je predsednik albanske Vlade protiv učešća Đeljošaja u novoj vlasti.

Iz Demosa, članice koalicije koja čini većinu u Skupštini, ocenili su da koliko god ova poseta bila netipična i nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa ona nije novina kada se radi o posetama Crnoj Gori.

“Premijer Rama uopšte nije problem u ovoj priči, jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast”, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

On je rekao da nova vlast treba da promeni ovakvu praksu, pritom ne uvodeći posebne i orginalne novine “već jednostavno primenu uobičajnog modela i protokola iz ozbiljnog sveta”.

Iz Socijalističke narodne partije pitali su zašto aktuelna vlast nije reagovala na nezvaničnu posetu albanskog visokog zvaničnika Crnoj Gori.

„SNP zabrinjava činjenica da još uvek aktuelna vlast na čelu sa DPS-om i njenim premijerom Duškom Markovićem, nije reagovala na informaciju da je premijer jedne strane zemlje nezvanično boravio u našoj državi baveći se kadrovskim rešenjima buduće vlasti. Nije u pitanju Aleksandar Vučić, već premijer Albanije Edi Rama“, saopštili su iz SNP-a.

Dodaju da ovakav postupak albanskog premijera ne bi trebalo da ostane neprimećen.

„Gospodo bivši, zvaničnik druge države došao je u vašu da vam uređuje novu vlast. Ne, ne, nije onaj kojeg ste vi odmah optužili da se umešao, već vaš drugar iz Albanije. Budite dostojanstveni do kraja, makar ga ukorite“, saopšteno je iz SNP.

Edi Rama
Edi Rama Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su imali informaciju o poseti Rame i da li se albanski premijer sastao sa Markovićem.

Rama je u predizbornoj kampanji podržao Mila Đukanovića i DPS.

“Hvala što postojiš, dragi Milo, i to ne samo za Crnu Goru, nego i za Albaniju i Albance u Crnoj Gori, na Kosovu, svuda u regionu, za naš region kao cjelinu”, poručio je Rama u video poruci.

Đukanovićeva partija DPS nakon izbora nije uspela da obezbedi parlamentranu većinu. Većinu sada u Skupštini čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine prošle sedmice za predsednika parlamenta izabran je lider koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić, a njegov izbor podržao je i Đeljošaj.

Lekić: Prekršena uobičajena pravila međunarodnih poseta

Lekić je kazao da je crnogorska vlast utemeljenjem ovakve prakse po kojoj se iz susednih zemalja ulazi u Crnu Goru kao u neki domaći nacionalni park prekršila najmanje dve stvari.ž

Miodrag Lekić Foto:EPA/BORIS PEJOVIC

“Prvo je prekršila uobičajena pravila međunarodnih poseta. Drugo prekršila je pravilo simboličnog i stvarnog poštovanja državnog dostojanstva svoje zemlje prezentujući se kao politički-teritorijalno dezintegrisana zemlja. I drugi predstavnici država, posebno iz regiona, su neretko dolazili najpre u delove naše zemlje gde žive manjine iste nacije pa bi se zatim odlazilo u zvaničnu Podgoricu”, naveo je Lekić.

To je nedavno, kako je podsetio, važilo i za predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je stigao ratnim brodom u Tivat, imao sastanke po Boki Kotorskoj, pa se zatim sreo sa crnogorskin zvaničnicima na Cetinju i Podgorici.

“Takođe i političari iz BiH i Kosova su posjećivali djelove Crne Gore, pa poslije eventualno produžavali za Podgoricu”, kazao je Lekić.

Komentari

Vaš komentar