Pupovac opleo po Milanoviću: Koristi jezik ekstremne desnice

Svet 27. mar. 202116:44
Podeli:
Milorad Pupovac i Zoran Milanović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/EPA-EFE/ANTONIO BAT

Milorad Pupovac je zbog jučerašnjih izjava Zorana Milanovića sazvao konferenciju za medije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jučerašnji verbalni ispad predsednika Republike Hrvatske povod je konferenciji za novinare na kojoj će se javnosti obratiti predsednik SDSS-a i saborski poslanik Milorad Pupovac“, stoji u najavi presice zakazane u 12 sati.

Podsetimo, juče je Milanović komentarisao Pupovčeve izjave o Zlati Đurđević. Nazvao ga je prljavim.

„To kaže čovek koji je, na pravdi Boga, sa 10.000 glasova hrvatskih Srba ušao u sabor. Koga on predstavlja i u čije ime govori? Na svakim izborima dobijem više glasova Srba nego Pupovac u celom svom bezvednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom, nepoštenom, i vreme je da se to konačno kaže. Josipović je to nazivao etnobiznisom, ja čaršijskim lopovlukom. Neka nekretnine podeli ljudima na Baniji koji moraju spavati sa svinjama. Zadnji je koji može govoriti da je ona padobranka“, rekao je Milanović.

„Poruka Pupovcu – predstavnik svih siromašnih, manipulisanih Srba sam ja, Zoran Milanović, zagrebački Hrvat poreklom iz Dalmacije. Bok, Pupovac!“ dodao je.

Objasnio zašto je objavio poruke

„Video sam da njegova komunikacija ide u javnu sferu. A onda sam shvatio da sam razrešen obveze da privatna komunikacija ostane privatna“, kazao je Pupovac. Tu je mislio na poruke koje je objavio.

Potom je pročitao član 5. Ustava Republike Hrvatske, rekavši da ga je Milanović prekršio.

„Član 5. Ustava Republike Hrvatske da je svako dužan da se drži Ustava i da poštuje pravni poredak RH. Ja bih tome dodao naročito onaj koji traži primenu ustavnih odredbi, kao što to traži Milanović. Pokušaj uticaja na mišljenje i odlučivanje poslanika od bilo koje grane vlasti protivno je Ustavu i odredbi o trodeobi vlasti i odredbama o samostalnosti mandata poslanika.

Milanović je prekršio, i u mojem slučajem i u slučaju Kajtazija, tu obavezu i nastojao je da utiče na naše mišljenje, stavove i odluke, pri tome, služeći se pretnjama sa pozicije centra snažnijeg nego što je naš. Predsednik je nazvao Kajtazija i pokušavao je da utiče na njega, a mene sumnjičio da sam za svoje odluke radio iz neke koristi”, kazao je Pupovac.

„Milanović je nazvao Kajtazija i nastojao je da utiče na njega. Posle toga je javno rekao da je Kajtazi ucenjen. Mene je sumnjičio za to da sam radio stvari iz svoje koristi“, rekao je Pupovac.

„Što se tiče iznesenih optužbi da smo profesorku Zlatu Đurđević provukli kroz blato, to odbacujem kao alternativnu realnost, to jest kao laž“, rekao je Pupovac.

Kaže da će Milanović ostaviti u blatu Zlatu Đurđević

Kaže da ceni Zlatu Đurđević, a da će je Milanović ostaviti u blatu.

„Izrazito je cenim. I branio sam je od svih onih desničarskih krugova koji su ju prozivali po bilo kojem kriterijumu… To ću i ubuduće činiti i za nju i za bilo koga drugoga. Ali ako ju je neko provukao kroz blato, onda je to Zoran Milanović“, kaže Pupovac.

„Zloupotrebio ju je i ostaviće ju u tom blatu. Ali, nasreću, znamo da je ona žena koja to neće trpeti. Reći da sam ja rekao da je ona padobranka iskrivljavanje je onoga što sam rekao“, kazao je Pupovac.

„Iskazao sam rezervu, budući da onaj koji je predlaže vrši upad u Ustav i destabilizuje poredak“, kaže.

„Što se tiče druge važne komponente, a to je pitanje koja je svrha svega ovog, nije li trenutak da se zapitamo je li se već moglo usuglasiti ko je izabran. Možda je to mogla biti i Đurđević. Milanović nije imao potrebu ni sa kim da razgovara“, kaže Pupovac.

„Zoran Milanović krenuo je politikom nametanja. Na taj način je jednu časnu osobu, s časnim akademskim zvanjem i časnom karijerom, doveo u situaciju da postane predmet spora među onima koji su trebali razgovarati, a ne da se sukobljavaju. Sam sam nastojao tome da doprinesem. Ali pristati na to da mi neko nameće nešto što ja ne verujem, da neko od mene traži da radim ono što ne razumem i ne prihvatam, ne razumem konačan cilj i svrhu, to nije moguće“, rekao je Pupovac.

„A šta je konačan cilj? To niko ne zna. Postoji nešto što ne možemo razumeti, a to je zašto predsednik ni sa kim ne razgovara?“ pita se Pupovac.

„On ovo nameće kao svoju volju i svoje pravo“, kaže.

„Ono što mi je jasno, to je da se reforma tako ne može sprovesti“, kaže.

Pupovac kaže da treba decu skloniti od Milanovićevog jezika

Onda je rekao da Milanović koristi jezik ekstremne desnice.

„Milanović je odabrao jezik koji je nalik na jezik Hrvatskog tjednika. Jezik psovke, uvrede, omalovažavanja…“, kaže Pupovac.

„To je jezik koji je takav da bi decu trebalo sklanjati od televizije da ga ne slušaju“, kaže Pupovac.

„On uništava jedan od najsnažnijih elemenata demokratije, a to je javni jezik“, kaže.

„Može li se sa tom vrstom jezika argumentovano raspravljati? Ne može“, rekao je Pupovac.

„Tu ne vidimo ideju. To je samo proizvođenje haosa. Ne znamo zašto to predsednik radi“, kaže Pupovac.

„Ja ću činiti sve da bi počela transformacija pravosuđa. Nadam se da će Milanović shvatiti da se tome treba pridružiti“, kaže.

„Na kraju, ovo je prostor Prosvete u kojem se nalazite. Prostor u kojem, navodno, Pupovac zgrće novce. Mogu samo reći da na drugoj strani neki drugi, koji nisu vlasnici, nego su uzurpatori, zgrću novce. Mi se borimo da to prestane“, kaže Pupovac.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar