Prekinuta konferencija u NATO bazi zbog ruskih aviona

Svet 08. jul. 202121:38
Podeli:
Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Konferencija za novinare litvanskog predsednika i španskog premijera u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Litvaniji naglo je prekinuta danas kada je par španskih borbenih aviona, koji su bili iza dva lidera, mobilisan zbog pojave ruskih aviona na nebu iznad Baltika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vlada Španije je navela da je „neidentifikovan avion podstakao uzbunu“ i nakratko prekinuo obraćanje litvanskog predsednika Gitanasa Nausede i španskog premijera Pedra Sančesa. Španski mediji su javili da je avion bio ruski.

Neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je kasnije za Asošiejted pres da su španski lovci poleteli „da identifikuju dva ruska aviona Su-24 koja su letela u oblasti Baltičkog mora“.

„Ta dva ruska aviona nisu dostavila plan leta, nisu imala uključen uređaj za prijem signala niti su ostvarili kontakt sa kontrolom leta“, kazao je zvaničnik NATO-a.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su dva aviona Su-24 letela danas u okviru redovnog treninga nad neutralnim vodama Baltičkog mora.

„Let je izveden u potpunosti sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora i bez povređivanja granica bilo koje zemlje“, navelo je Ministarstvo.

I Rusija i NATO, čiji su odnosi zategnuti, redovno dižu lovce radi identifikacije i pratnje aviona druge strane.

 

BONUS VIDEO Bublik kružne zgrade u Rusiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar