Predsedništvo URA podržalo ekspertsku vladu

Svet 06. nov. 202020:59
Podeli:
Foto: N1

Predsedništvo Građanskog pokreta URA gotovo jednoglasno, uz jedan uzdržani glas, usvojilo je predlog nove Vlade Crne Gore mandatara Zdravka Krivokapića, saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju se navodi da je Predsedništvo saglasno da je ekspertskom vladom zadovoljen jedan od glavnih principa za koje se zalagala koalicija „Crno na bijelo“.

Zameraju što ponuđenim sastavom vlade nije ispoštovana identitetska raznolikost Crne Gore, tačnije što nema pripadnika manjinskih naroda i što u sastavu Vlade nema većeg broja žena.

„Ipak, verujemo da će se u dubinskoj strukturi Vlade ova dva principa više poštovati“, konstatovalo je Predsedništvo URA-e.

Podržavaju i da lider URA-e Dritan Abazović bude potpredsednik Vlade i ministar odbrane. Zdravko Krivokapić je inače juče predstavljajući kandidate za ministre rekao da je mesto ministra odbrane nije još personalno popunjeno.

„Iz razloga uvažavanja koalicije ‘Crno na bijelo’ u formiranju same Vlade i iz razloga što su nosioci lista ostale dve koalicije našli svoje mesto u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti (Zdravko Krivokapić kao premijer i Aleksa Bečić kao predsednik Skupštine). Imenovanje lidera koalicije ‘Crno na bijelo’ Dritana Abazovića u izvršnoj vlasti iz tih razloga potpuno je opravdano i pravedno“, zaključuje se u saopštenju, prenose „Vijesti“.

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić predstavio je u četvrtak kadrovska rešenja za izvršnu vlast. Kako je ranije najavljivao, na listi su isključivo eksperti. Novi ministri, pored toga što su stručnjaci za oblasti u koje spadaju njihovi resori, mahom su povratnici iz inostranstva, odnosno ljudi koji su visoko obrazovanje sticali na Zapadu.

Odlazeća Vlada Duška Markovića ima 22 resora – pored premijera, ima tri potpredsednika, ministra bez portfelja i 17 ministarstava.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar