Prag traži od ambasade Rusije da vrati pola hektara zemlje

Svet 19. apr. 202120:27
Podeli:
Foto:Shutterstock/Jan Pohunek

Praške vlasti zatražile su od Rusije da vrati deo gradskog parka „Stromovka“, koji sada zauzima diplomatsko predstavništvo u glavnom gradu Češke, izjavio je šef okruga Prag 7 Jan Čižinski. Tokom ulaska trupa zemalja Varšavskog pakta u Češku, vojnici su zauzeli praški park „Stromovka“, gde su postavili kamp i koristili ga kao bazu. Prostor ambasade Sovjetskog Saveza u Pragu vremenom se povećao za deo parka.

„Gradsko veće Praga pozvalo je češku vladu da pregovara o dovođenju prostora ambasade Rusije u stanje od pre invazije trupa Varšavskog pakta 1968. Posle 53 godine okupacija dela ‘Stromovke’ od strane Ruske Federacije konačno treba da se završi“, napisao je Čižinski na Tviteru.

Prema pisanju lista „Novinki“, radi se o pola hektara zemlje u Pragu, a tamošnje gradske vlasti žele da obnove zelene površine.

Kako se navodi, tokom ulaska trupa zemalja Varšavskog pakta u Češku, vojnici su zauzeli praški park „Stromovka“, gde su postavili kamp i koristili ga kao bazu. Prostor ambasade Sovjetskog Saveza u Pragu vremenom se povećao za deo parka „Stromovka“ i ništa se nije promenilo nakon odlaska sovjetskih trupa iz Češke 1990-1991.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar