Potpuni haos u Evropi zbog kovid potvrda, EK priznala da nema rešenje

Svet 21. jan. 202216:55
Podeli:
Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropska komisija, koja se hvalila time što je doprinela povećanju slobode kretanja u EU tokom pandemije, pogotovo planom otvaranja Evrope, sada se našla u situaciji u kojoj pravnim tumačenjima više ne može da odgovori na specifične realne situacije u kojima su se našli građani koji žele da putuju iz jedne u drugu državu koja je članica EU.

Razlike od države do države članice oko korišćenja kovid-potvrda postale su potputno različite. Neke države traže potvrde i za decu stariju od šest godina, druge više ne priznaju dokaz o negativnom test na koronu, a neke traže i dokaz o primljenoj buster dozi. Austrija je uvela i obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za starije od 18 godina, dok su neke druge članice ublažavaju mere.

Pročitajte još:

Ove razlike su dovele do toga da građani EU više ne znaju kako i gde mogu da putuju i pod kojim uslovima.

U Francuskoj se sada kovid potvrde dpretvaraju u potvrde o vakcinaciji. Dakle nije dovoljno više da sadrže podatke o negativnom PCR testu.

EK bez odgovora

Na sva ta pitanja u Evropskoj komisiji nemaju odgovore i uporno ponavlju tumačenja zakona.

"Evropska kovid potvrda zamišljena je kao mogućnost za putovanja unutar EU, dakle od države do države, a kada je neko unutar određene države, onda mora da poštuje pravila koje su donele tamošnje vlasti" pojasnio je predsdavnik Evropske komisije Erik Mamer, naglašavajući da su mere unutar države ovlašenje tamošnje vlade.

Dodao je da su potvrde samo "tehničko rešenje", odnosno uvođenje određenog dokumenta koji "samo dokazuje zdravstveni status osobe, a na vlastima svake države je da odluče kakva prava ili ograničenja važe, prenosi Jutarnji list.

Pariz Francuska kovid propusnice
Kovid propusnice u Parizu Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mere koje je sada uvela Francuska znače da vozom iz Brisela u Pariz ne mogu da putuju nevakcinisani.

"Kako Komisija odgovara jednom belgijskom građaninu na pitanje može li da putuje u Francusku s kovid-potvrdom ako nije vakcinisan", bilo je jedno od pitanja zbunjenih građana.

"Na francuskim vlastima je da odluče kome će da dopuste kretanje, a kome neće. Mi ne možemo, na žalost, da govorimo državama članicama da deluju na isti način", rekao je Mamer

Italija kao primer

Primer kako se stvara zbunjenost građana koji putuju na odmor ili na poslovna putovanja je i Italija. Ona je sada ograničila važenje kovi potvrde s devet na šest meseci nakon vakcinacije i sada traži i treću dozu kao uslov za priznavanje potvrde za ulazak u autobuse, restorane, hotele ili muzeje.

Stoga postoji mogućnost da ta neka belgijska ili holandska porodica koja putuje u Italiju, ne može da uđe u hotel jer njihovo maloletno dete nije vakcinisano buster dozom, jer one se u Belgiji još ne daju mlađima od 18 godina.

BONUS VIDEO: Svemirski Turizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar