Policija: Na neprijavljenom skupu na Cetinju 4.000 ljudi

Svet 22. avg. 202120:26
Podeli:
Crna Gora protest
Crna Gora protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Na neprijavljenom javnom okupljanju koje je održano danas na Cetinju, po proceni Uprave policije Crne Gore bilo je prisutno oko 4.000 građana. Skup je održan u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, netačne su informacije koje plasiraju pojedini mediji da su građani bili sprečeni da dođu na Cetinje, gde je danas održan skup protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, u organizaciji tzv. Patriotsko-komitskog saveza i uz podršku opozicione DPS predsednika Mila Ðukanovića.

Deo podgoričkih medija preneo je da je skup okupio mnogo manje ljudi od očekivanog, s obzirom na to da su prisutni došli iz cele Crne Gore.

Skupu je prisustvovao samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedejić, inače, raščinjeni svestenik Srpske pravoslavne crkve, ali i bivši direktor Uprave policije i Ðukanovićev aktuelni savetnik Veselin Veljović, kao i mnogi drugi funkcioneri i poslanici DPS.

Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni zahtevaju da se taj čin izmesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen poslednjih decenija ili u sedištu SPC u Beogradu.

Dominirale su crnogorske zastave, poruke protiv ustoličenja Joanikija i pokliči „Eviva Montenegro“ (Da je večna Crna Gora).

Skup su podržali građani Podgorice, Danilovgrada i Nikšića koji su u velikom broju došli na Cetinje.

BONUS VIDEO: Incident u Skupštini Crne Gore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar