Peto ubistvo novinara u Meksiku ove godine: Reporter usmrćen u Verakruzu

Svet 21. avg. 202112:16 > 12:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Francisco Guasco

Radio reporter u državi Verakruz na obali Meksičkog zaliva ubijen je iz vatrenog oružja, postavši peti meksički novinar koji je ubijen u zemlji ove godine, prenosi Gardijan. Hasinto Romero Flores, koji je pratio politiku i kriminal u opštini Zongolika, ubijen je u četvrtak.

PROČITAJTE JOŠ:

Hugo Gutjerez Maldonado, šef agencije za državnu bezbednost Verakruza, objavio je na Tviteru da državna policija vodi operaciju u tom području nakon ubistva.

Romero je radio za Ori Stereo 99,3 FM, koji je objavio izjavu u kojoj izražava tugu zbog njegove smrti.

„Ne postoje rei kojima bi se izrazio bol i nemoj koje osećamo nakon nenadoknadivog gubitka našeg kolege Hasinta Romera Floresa“, navodi se u saopštenju, prenosi Gardijan.

„Mediji nisu ni uzrok niti posledica nasilja u zemlji, ali mi trpimo posledice“, navodi se u saopštenju.

Prema lokalnim medijima, Romero je dobio niz pretnji nakon što je prijavio navode o zloupotrebama od strane lokalnih policajaca.

Državna komisija za pažnju i zaštitu novinara osudila je ubistvo i pozvala državno tužilaštvo da otvori potpunu istragu, uključujući i ulogu koju je u njegovom ubistvu odigralo neko njegove izveštavanje. Organizacija za oslobdu štampe u članu 19 kaže da je Romeru primao pretnje.

Američki komitet za zaštitu novinara saopštio je putem Tvitera da „najoštrije osuđuje ubistvo reportera Hasinta Romera u državi Verakruz i poziva vlasti da preduzmu brzu, transparentnu i iscprnu istragu o ubistvu“.

Verakruz je godinama bio jedna od najopasnijih saveznih država u Meksiku za novinare. Prošle godine, Meksiko je činio gotovo trećinu svih ubijenih novinara na svetu.

Država prolazi glavnim putevima krijumčarenja, a lokalni političari su izgradili moćne saveze sa frakcijama organizovanog kriminala.

Novinari su u četvrtak kasno uveče marširali u lučkom gradu Verakruzu u znak protesta protiv Romerovog ubistva.

Medijske grupe kažu da je devet novinara ubijeno u Meksiku 2020. godine, što ovu državu čini najopasnijom zemljom za novinare izvan ratnih zona. Romero je najmanje peti novinar ubijen u Meksiku ove godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar