Skandal u Peruu: Vakcina preko reda za političare i naučnike

Svet 29. mar. 202115:21 > 15:31
Podeli:
Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Istraživači u Peruu davali su političarima i članovima porodice vakcine protiv korone mimo reda, kršeći protokole testiranja i žestoko uzdrmavši poverenje javnosti.

Pročitajte još:

Kliničko testiranje vakcina protiv korone u Peruu izazvalo je bes i niz ostavki visokih zvaničnika, kako iz sveta politike tako i iz univerzitetskih krugova. Političari, naučnici i neki članovi njihovih porodica koji nisu učestvovali u kliničkim testiranjima su i pored toga dobili vakcinu – čime su prekršeni standardni protokoli. Istraga je sada u toku, dok se zemlja bori sa novim talasom pandemije i pokušava da imunizuje stanovništvo sa ograničenim brojem doza, piše časopis Nature.

Skandal je otkriven 10. februara kada su lokalni mediji preneli da je u oktobru 2020. tadašnji predsednik Martin Viskara dobio dve doze vakcine kineske kompanije Sinofarm. U to vreme, u toku je bila treća faza testiranja vakcine na dva univerziteta u Peruu a Viskara nije bio volonter.

Danima kasnije, saznalo se da je grupa od oko 470 ljudi, uključujući 100 poznatih ličnosti uključujući ministra zdravlja i Viskarinu ženu i brata, takođe primilo vakcinu dok su testovi i dalje bili u toku. Vakcine su bile deo kontigenta od oko 2000 doza koje su peruanske vlasti dobile od Sinofarma za medicinsko osoblje – učesnike studije.

Vakcinacija u vreme testiranja vakcine nije standardna praksa, čak ni vakcinacija medicinskog osoblja koje sprovodi testove, rekao je Eusebije Jamrožik, stručnjak za bioetiku sa Univerziteta Oksford.

Foto: EPA-EFE/Vidal Tarqui / Andean Agency

Kršenje etičkih principa 

Zakoni koji regulišu klinička testiranja u Peruu navode da uvezeni, eksperimentalni proizvodi poput vakcina moraju da se koriste samo u svrhu istraživanja.

Jedan od univerziteta koji je vodio testiranje – Nacionalni univerzitet San Markos u Limi – izdao je saopštenje u kojem osuđuje vakcinaciju ljudi koji nisu bili učesnici testiranja. „Normativni i etički principi postojeće regulative i dobre kliničke prakse drsko su prekršeni aplikovanjem vakcine na ljudima koji ne učestvuju u istraživanju“, naveo je univerzitet.

Institut za nacionalno zdravlje Perua (INS) je 19. februara suspendovao drugi univerzitet koji je učestvovao u testiranju, Univerzitet Kajetano Heredia iz Lime. Kajetano je postavio panel koji čine bivši članovi fakulteta da istraži da li je i kako prekršen protokol.

Rektori oba univerziteta bili su u grupi onih koji nisu bili zamorčići ali su se vakcinisali. Rektor Kajetana je podneo ostavku ali ne i San Markosa, zbog čega su studenti izašli na ulice u ogromnom broju.

„Delimo zgroženost i duboki bol univerzitetske zajednice i peruanskog društva povodom događaja vezanih za davanje eksperimentalnih vakcina Sinofarma administraciji“, rekao je novi rektor Kajetana u saopštenju objavljenom 1. marta.

Devet članova Kongresa postavljeno je da nadgleda istragu o vakcinaciji.

Kršenje protokokla, što mnogi smatraju zloupotrebom moći i ovlašćenja, potkošalo je poverenje javnosti u političare i naučnike u Peruu, rekao je Mateo Pročaka, peruanski epidemiolog koji radi u Britaniji. „U trenutku kada radimo na pronalaženju načina da kontrolišemo prenos virusa, potrebno nam je poverenje javnosti u institucije i nauku. Zbog toga je ovo veliki udarac kontroli pandemije“, rekao je on.

Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

Dogovorene doze

Skandal i istraga usledili su posle perioda političke nestabilnosti u Peruu, kada je Viskara zbačen sa vlasti zbog optužbi za mito. Zemlja muku muči sa pandemijom kovida, prijavljeno je više od 1,4 miliona slučajeva bolesti i 50.000 umrlih. To je, navodi Univerzitet Džon Hopkins, najveći broj umrlih u Latinskoj Americi.

Javnost u Peruu na testiranje vakcine a potom i dogovor o nabavci 38 miliona Sinofarmovih vakcina kao prekretnicu u borbi protiv kovida. Kaoi u drugim siromašnijim zemljama, Peru je vakcine nabavio pristankom da budu učesnici kliničke studije. Medicinski radnici su prvi počeli da dobijaju 300.000 doza vakcine u februaru.

Kada se pročulo za skandal, Viskara je rekao da je doneo „hrabru odluku“ da bude učesnik testiranja. Međutim, Kajetano i INS su potvrdili da on i drugi istaknuti članovi društva koji su dobili vakcinu u oktobru nisu među 12.000 učesnika studije, do kojih je polovina dobila placebo.

Viskara nije želeo da komentariše ove navode ali je u saopštenju iz februara naveo da je „veoma iznenađen“ što ga Kajetano nije uključio u studiju i pojasnio da nije javno obznanio da se vakcinisao jer bi to „ugrozilo normalan razvvoj testiranja“.

Foto: EPA-EFE/Juan Pablo Azabache / Peruvian Presiency HANDOUT

Vođa testiranja i njegova objašnjenja

Vođa testiranja German Malaga, je specijalista interne medicine u Kajetanu i istaknuta figura u medicinskoj zajednici. Priznao je da je lično nadgledao vakcinisanje Viskare i nejgove supruge u predsedničkoj palati na njihov zahtev, kao i da je vakcinisao svoju porodicu.

Kajetano je suspendovao Malagu iako je on demantovao da je prekršio protokol vakcinisanjem kolega istraživača i istaknutih javnih ličnosti. Malaga je naveo da je, prema protokolima testiranja, moguće vakcinisanje dodatnim dozama dobrovoljaca. INS, koji je odobrio taj protokol, nije bio dostupan za komentar.

„Koristili smo kao kriterijum zaštite učesnika studije i pomoćnog osoblja u najširem smislu kako bismo vakcinisali ljude koje smo želeli da zaštitimo“, rekao je Malaga listu Nature i dodao da se to odnosilo kako na njegovu porodicu tako i na lekare koji su u prvim redovima i kojima, smatra on, zaštita treba.

INS je u saopštenju naveo da su Malaha i njegovo osoblje davali tri doze, umesto prepisane dve, pojedincima koji nisu bili učesnici studije kako bi poboljšali zaštitu protiv korone.

Malaga je objasnio da je vakcine davao prošlog septembra i decebra kada se nije znalo koliko je Sinofarm efikasan i da su dodatne doze date pojedincima zapravo bile testiranje efikasnosti vakcine, koju javnost ne bi ni osetila.

„Uključivanje dodatnih doza je ozbiljno kršenje protokola i principa medicinske etike“, kaže Ignasio Maglio, koordinator pri Uneskovoj mreži bioetike sa sedištem u Argentini. „To je jasan primer loše prakse u naučnoj studiji koja može da utiče na bezbednost pacijenata i ugrozi integritet, dostojanstvo i bezbednost subjekata“.

Iz sveta i regiona čitajte:

Komplikacije

Pojašnjavanje kako i zašto su vakcine date ljudima koji nisu učestvovali u testiranju vakcine moglo bi da povrati poverenje u naučnu zajednicu Perua, smatra Pročaska ali dodaje da sve komplikuje činjenica da su u kršenju protokola učestvovale brojne institucije.

Događaji u Peruu nisu jedini put da su pripadnici elite preko reda dobili vakcine. U Argentini se dogodilo nešto slično posle čega je ministar zdravlja dao ostavku i pokrenuta je nacionalna istraga.

Artur Kaplan sa Njujorkog univerziteta kaže da ima smisla da šefovi država i vlada dobiju prioritet pri vakcinaciji, ali da to mora da postoji „jasan i principijelan pristup distribuciji“.

„Slučaj Perua deluje kao ekstremno kršenje etičkih prava. Vakcinacija se gradi na poverenju a ne poznanstvima“, dodao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar