Pavićević: Posle izbora u Nikšiću moguć pad vlade Crne Gore

Svet 23. feb. 202109:25
Podeli:
Foto:Shutterstock

Do lokalnih izbora u Nikšiću, prvim nakon razvlašćivanja DPS Mila Đukanovića, ostalo je manje od mesec dana, a direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević ističe njihov značaj, ne isključujući mogućnost da će nakon tih izbora uslediti ako ne pad, onda rekonstrukcija vlade, ali i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pročitajte još:

Prema njegovi rečima, istraživanja pokazuju da je favorit izbora u Nikšiću koalicija „Za budućnost Nikšića“, čija je okosnica Demokratski front.

Pavićević za podgoričke Dnevne novine kaže da je druga Đukanovićeva lista DPS-a. „Imaćemo tendenciju daljeg rasta koalicije oko DF-a i dalje slabljenje koalicije oko DPS-a. To je i prirodni proces s obzirom na rezultate parlamentarnih izbora prošle godine“, rekao je Pavićević.

Ističe mogućnost da dođe, ako ne do pada, onda do rekonstrukcije vlade Zdravka Krivokapića, nakon nikšićkih izbora, ali i vanrednih izbora.

„Moguće je i da, ukoliko nakon nikšićkih izbora ne bude rekonstrukcije imamo vanredne parlamentarne izbore nakon majskih izbora u Herceg Novom. Mislim da su premijeru Krivokapiću izbori u Nikšiću već sada ozbiljna opomena. Njegov tim ‘Ne damo Nikšić’ je u jednom momentu postao svestan fijaska koji bi ta lista u Nikšiću doživela u slučaju samostalnog nastupa“, kaže Pavićević.

Napominje da su Krivokapića građani opomenuli da neće podržavati pokušaje strančarenja i mrvljenja opozicionih političkih formacija.

„Neobično je da jedan političar za kratko vreme pređe put od najveće slave do velikog osipanja njegovog autoriteta. Upravo to je slučaj s Krivokapićem“, naveo je Pavićević.

Na pitanje da li su razlike zbog tužilačkih zakona i direktora policije tolike da može doći do pada vlade, Pavićević kaže da je odustajanje od izmena tužilačkih zakona i njihovog usvajanja bila greška.

„Ko god je pažljivije čitao ove tekstove, mogao je da uoči da su pisani preciznim pravničkim jezikom i da se sadržinski uklapaju u evropske standarde prava kada govorimo o regulisanju ove materije. Usvajanje ovih zakona stvorilo bi pretpostavke za snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a to bi trebalo da je i cilj Krivokapićeve vlade“, naveo je Pavićević.

Ukazao je da iniciranjem predloga da se odloži rasprava o ovim zakonodavnim projektima premijer Krivokapić napravio potez kojim urušava sopstveni politički autoritet i dalje slabi politički autoritet vlade čiji je predsednik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar