Patentirana prva kineska vakcina protiv korone

Svet 17. avg. 202009:44
Podeli:
Foto:EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Kineska kompanija specijalizivana za vakcine "CanSino Biologics" patentirala je potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa pod nazivom "Ad5-nCOV", javili su državni mediji pozivajući se na dokumente o zaštiti intelektualne imovine.

Objavljen 11. avgusta, ovo je prvi patent za vakcinu protiv kovid-19 koji je odobrila Kina, prenosi list „People’s Daily“.

Patent je komercijalna, a ne naučna prekretnica.

Pročitajte još:

„Patent će sprečiti druge da kopiraju vakcinu, ali to nije suštinski korak za prelazak vakcine u više nivoe kliničkih ispitivanja“, rekao je profesor Mark Pelegrini sa Instituta za medicinska istraživanja „Walter and Eliza Hall“.

Pelegrini je primetio da je vakcina objavljena u časopisu „Lancet“ pre nekoliko nedelja, otprilike u isto vreme kada je grupa naučnika sa Oksforda objavila vakcinu. I jedna i druga vakcina koriste adenovirus (koji izaziva uobičajene infekcije poput prehlade) da oponaša Sars-CoV-2 i obezbedi imunitet.

Saudijska Arabija je rekla da ovog meseca planira da započne klinička ispitivanja faze III vakcine koju je proiziveo CanSino.

CanSino je saopštio je da je u pregovorima sa Rusijom, Brazilom i Čileom o pokretanju ispitivanja faze III u tim zemljama.

Komentari

Vaš komentar