Protest opozicije u Tbilisiju, traže ponavljanje izbora

Svet 01. nov. 202018:04 > 22:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Pripadnici policije koji su patrolirali ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, gde se održava skup opozicije, nisu dozvolili demonstrantima da postave šatore, prenosi gruzijska televizija „Prvi kanal“. Gruzijska opozicija pozvala je danas na proteste osporavajući rezultate u subotu održanih parlamentarnih izbora na kojima je vladajuća stranka osvojila tesnu pobedu.

Kako javljaju gruzijski mediji, došlo je do manjeg sukoba između policajaca i demonstranata.

Članovi opozicije izjavili su da će u svakom slučaju postaviti šatore ispred parlamenta i ne planiraju da se raziđu.

​Opozicija i njihove pristalice zahtevaju raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U subotu su u Gruziji održani parlamentarni izbori. Poslanici se biraju na četvorogodišnji mandat. Od 150 poslaničkih mesta 120 će biti izabrano prema stranačkim listama, a 30 po izbornim jedinicama.

Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Prema rezultatima izborne komisije posle prebrojanih 92 odsto glasova, vladajuća stranka „Gruzijski san“ milijardera Bidzine Ivanišvilija osvojila 48 odsto glasova, dok su opozicione stranke osvojile 45,5 odsto glasova. Na drugom mestu, sa 27,14 odsto glasova, nalazi se opozicioni blok „Snaga u jedinstvu“.

Međunarodni posmatrači, među kojima Organizacija za evopsku bezbednost i saradnju i Parlamentarna skupština NATO, ocenili su da su „poštovane osnovne slobode na izborima“ ali su dodali da su izbori daleko od besprekornih pominjući pritisak na glasače.

Povezano:

Lider opozicije Mihail Sakašvili koji je u egzilu u Ukrajini rekao da su rezultati „falsikovani“. Sakašvili, nekada predsednik Gruzije, pozvao je na proteste.

Lideri opozicionih snaga u Gruziji su na brifingu nakon završetka glasanja izjavili da rezultate parlamentarnih izbora smatraju nelegitimnim.

Gruzija, sa oko četiri miliona stanovnika, redak je primer demokratije među bivšim sovjetskim republikama ali je redovno potresaju antivladini protesti pretežno posle nekih izbora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar