OEBS: Ugroženi životi stotina migranata u BiH

Svet 06. jan. 202121:12
Podeli:
Foto:AP Photo/Kemal Softic

Teška humanitarna situacija u Bosni i Hercegovini zahteva hitnu akciju, poručili su čelnici Odbora za migracije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) povodom situacije u kojoj se našlo 900 migranata koji su bili smešteni u kampu Lipa kod Bihaća, koji je izgoreo.

Iz OEBS poručuju da politički lideri na svim nivoima u BiH moraju prevazići svoje razlike i pronaći zajedničko humano i trajno rešenje humanitarne krize u i oko migrantskog kampa Lipa, koji je posle požara zatvoren, a potom i uništen.

Približno 900 migranata, izbeglica i azilanata, podseća OEBS u saopštenju, već danima je zaglavljeno na mestu bivšeg šatorskog kampa Lipa, uprkos dostupnosti postojeće infrastrukture i dovoljnih sredstava za smeštaj svih pojedinaca pogođenih trenutnom humanitarnom krizom.

Kiparski parlamentarac Kirijakos Hadžijiani ocenio je da su ugroženi životi stotina ljudi u Lipi i obližnjim šumama.

„Teret krize treba podeliti unutar zemlje na ravnopravan i pošten način, u interesu ovih najranjivijih ljudi“, rekao je Hadžijiani i pojasnio da to znači da odgovornost za to treba da podele i Federacija BiH i Republika Srpska, a ne samo Unsko-sanski i Sarajevski kanton, na čijoj teritoriji ima najviše migranata.

Dodao je i da bi vlasti trebalo da se uzdrže od upotrebe antimigrantske retorike koja podstiče negativne stavove i otpor lokalnog stanovništva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar