Novinari Đokić i Pantelić u „Među nama“ o slučaju Navaljni

Svet 16. sep. 202020:30
Podeli:
Aleksandar Đokić i Željko Pantelić
Aleksandar Đokić i Željko Pantelić Foto:Nova S

Otrov "novičok" je direktna asocijacija na Kremlj. O tome šta nam u geopolitičkom kontekstu donosi trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnija i može li, ako je on zaista otrovan, da ugrozi vlast Vladimira Putina u emisiji "Među nama" govorili su novinari Aleksandar Đokić i Željko Pantelić.

Posle Nemačke, i laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, potvrdile su da je Navaljni otrovan nervnim otrovom „novičok“.

Na pitanje da li posle ovih rezultata Rusija ima i dalje argument da tvrdi da njene laboratorije nisu pronašle ništa u njegovoj krvi, Đokić je rekao da je po njegovom mišljenju „ovo jedna velika politička igra između Rusije i Zapada“.

„Ja mislim da je ruska strategija da sarađuje se EU i Nemačkom, naročito na ekonomskom planu, a upravo narativ o trovanju Navaljnog minira rusku strategiju. Rusija sama po sebi kao državni sistem ne tvrdi da je Navaljni otrovan, te tvrdnje su izneli sami ruski lekari koji su rekli da oni nisu sumnjali na to nego prevashodno na neke probleme sa metabolizmom. Kasnije, kad je Navaljni transportovan u Nemačku, nemačka vojna laboratorija povezana sa Bundesverom je iznela sasvim suprotne tvrdnje, ali na visokom državnom nivou još uvek nije bilo rešeno da li je to bilo trovanje … Neke istražne radnje se vode“, objašnjava Đokić.

Prema mišljenju Pantelića, neće biti nekih velikih posledica zato što je spisak sumljivih smrti koji su na neki način vezani sa vlašću u Moskvi veoma dugačak, od Ane Politikovskaje, preko trovanja Viktora Juščenka, preko smrti Berezovskog, trovanja oca i ćerke Skripalja, smrti Borisa Nemcova i tako dalje.

„Veoma je indikativno da svaki put slušamo istu priču iz Kremlja i ne mislim da će se ovoga puta nešto ozbiljnije dogoditi na međunarodnom planu“ , rekao je Pantelić.

O čemu su još govorili Aleksandar Đokić i Željko Pantelić pogledajte u video snimku:

Komentari

Vaš komentar