Nemci besni: Merkelova im naplatila spasavanje zbog korone

Svet 26. jun. 202017:52
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN ZIEMER

Nemačka vlada na početku pandemije koronavirusa pomogla je da se 67.000 njenih državljana vrati svojim kućama, sa turističkih putovanja, kada je započelo iznenadno zatvaranje granica zbog širenja zaraze. Četiri meseca kasnije svih 67 hiljada spasenih Nemaca dobili su račun na kućne adrese da plate svoje spasavanje i državi povrate izdvojeni budžetski novac. Vlada u Berlinu planira da će na taj način uspeti da prikupi bar 40 posto novca od ukupne sume koja je utrošena na spasavanje sopstvenih državljana.

Troškovi spasavanja zbog pandemije koronavirusa su podeljeni u zavisnosti od lokacije do koje su morali da lete putnički avioni.

Oni nemački turisti koje je pandemija zatekla na letovanju na Kanarskim ostvrima ili na severu Afrike moraće da plate 200 evra po osobi.

Oni koje su avioni, koje je unajmila vlada u Berlinu leteli do južne Afrike i Kariba platiće 500 evra po osobi. Po 600 evra platiće one po koje je avion išao u Južnu Ameriku i Aziju, piše slovenački portal 24.ur.

Najviši ceh platiće oni Nemci po koje vlada poslala avion da ih vrati iz Australije i Novog Zelanda. Njihov račun iznosi: 1.000 evra.

Prvi koji su dobili račune bili su upravo oni koji moraju da plate 1.000 evra.

Zbog ovih računa na vladu u Berlinu usledila je lavina kritika, ali to njih baš preterano nije ni potreslo. Naime, resori kojima upravlja kancelarka Merkel, saopštili su da cifre nisu toliko prevelike i da su uporedive sa avio-kartama za ekonomsku klasu.

Inače, tokom pandemije u Nemačku vratilo se ukupno 240.000 Nemaca. Najveći broj putovao je preko turističkih agencija, a u matičnu državu vratili su se u njihovoj organizaciji, pa njima račun nije ispostavljen, ali zato jeste za onih 67.000, koji su putovali u sopstevnoj režiji i za njihovo spasavanje vlada Angele Merkel organizovala je 260 letova prema 65 država.

(Izvor: 24.ur)

 

 

Komentari

Vaš komentar