Nemačka traži 4.000 dobrovoljaca za korona-eksperiment

Svet 18. jul. 202013:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nemački naučnici traže 4.000 dobrovoljaca koji će prisustvovati eksperimentalnom koncertu 22. avgusta u Lajpcigu, kako bi se utvrdilo koliki je rizik od prenošenja korona virusa na manifestacijama koje okupljaju veliki broj ljudi, piše Dojče vele.

Ekspertiment organizuje tim istraživača sa univerzitetske klinike u Haleu na istoku Nemačke. Svi učesnici eksperimenta, starosti između 18 i 50 godine, moraće da imaju negativan rezultat testa na korona virus. Koncert će biti održan 22. avgusta u Lajpcigu, a na njemu će nastupati popularni pop pevač Tim Benko, kako bi se „ponašanje publike što više približilo stvarnosti“, navode organizatori.

Dobrovoljci će na koncertu morati da nose FFP2 filter maske, a u eksperimentu će biti korišćeno i fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo.

Ovo sredstvo, osim u zaštine svrhe, biće upotrebljeno kako bi se pratilo koje površine publika najčešće dodiruje. Pored toga, učesnici ekspertimenta će dobiti i uređaj koji će naučnicima omogućiti da prate njihovo kretanje i udaljenost od ostalih dobrovoljaca.

Naučnici smatraju da će najveći izazov biti procena podataka, a u planu je testiranje tri moguća scenarija.

Prvi scenario podrazumeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mera zaštite od korona virusa.

Drugi scenario predviđa sporiji ulazak publike na više ulaza, sa strožim zaštitnim i higijenskim merama.

Treći scenario uključuje sedenje dobrovoljaca na tribinama na međusobnoj udaljenosti od 1,5 metara, a u ovom delu ekspertimenta trebalo bi da učestvuje 2.000 ljudi.

Eksperiment ima za cilj da utvrdi pod kojim bi uslovima bilo moguće ponovo održavanje manifestacija sa velikim brojem ljudi, koje bi u Nemačkoj ponovo trebalo da budu dozvoljene od 30. septembra.

Osim toga, cilj eksperimenta je i da utvrdi sa koliko drugih ljudi jedan posetilac ima kontakt kada prisustvuje ovakvom događaju.

Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pomognu formulisanje matematičkog modela koji bi bio upotrebljen u cilju sprečavanja širenja virusa na velikim manifestacijama.

Očekuje se da će prvi rezultati studije biti gotovi krajem septembra, četiri do šest meseci od sprovođenja eksperimenta.

Komentari

Vaš komentar