Nemačka će smeniti šefa obaveštajne vojne službe

Svet 25. sep. 202000:25
Podeli:
Foto: Shutterstock

Šef nemačke vojne obaveštajne službe biće smenjen u oktobru, dok vlasti pojačavaju napore na iskorenjivanju desničarskih ekstremista u vojsci, saopštilo je danas ministarstvo odbrane.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer odlučila je da sledećeg meseca smeni Kristofa Grama „uz njegov pristanak “ sa mesta direktora Vojne obaveštajne službe (MAD), navodi se u saopštenju ministarstva. Dodaje se da će uskoro biti doneta odluka o nasledniku.

Gram je vodio MAD od januara 2015. godine. Ministarstvo odbrane je istaklo njegove zasluge za pokretanje reformi i poboljšanje rada službe, ali je dodalo da se on i Kramp-Karenbauer slažu da sledeća faza modernizacije zahteva novi zamah koji “ takodje treba da bude vidljiv i u kadrovskim promenama.“

Nedavnog otkriće nekoliko pripadnika ekstremne desnice u vojsci izazvalo je uzbunu nemačkih zvaničnika.

U julu je ministarka odbrane raspustiti deo elitnih specijalnih snaga, rekavši da je elitna grupa postala izolovana od ostatka oružanih snaga Bundesvera i da su u izolaciji neki njeni delovi razvili toksičnu kulturu koju je liderstvo godinama tolerisalo.

„Došli smo do tačke kada se mora nešto uraditi na brz i radikalan način“, rekla je ona.

Nemačka vlada dogovorila se o zakonu koji bi ubrzao otpuštanje vojnika umešanih u ekstremizam ili teške zločine.

Komentari

Vaš komentar