Amerika i Nemačka postigle sporazum o „Severnom toku 2“

Svet 21. jul. 202122:20 > 23:21
Podeli:
Foto: EPA/BERND SETTNIK

Nemačka i SAD će tražiti produženje sporazuma između Kijeva i Moskve o tranzitu gasa na 10 godina, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland koja je otkrila detalje sporazuma SAD i Nemačke o "Severnom toku 2".

Prema njenim rečima, Amerika i Nemačka „tražiti i koristiti sve načine pritiska kako bi se taj sporazum, koji ističe 2024. godine, produžio na 10 godina“.

Kako je istakla, „u okviru postignutog sporazuma Nemačka se obavezuje da će vršiti pritisak na Evropsku uniju kako bi ona preduzela mere, uključujući sankcije, kako bi se ograničio izvoz ruske energije u Evropu ukoliko Rusija bude koristila energiju kao oružje“.

Ona je dodala da Vašington i dalje smatra da je „Severni tok 2“ loš posao koji „povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije“.

Nulandova je takođe saopštila da se Amerika tokom pripreme sporazuma sa Nemačkom o ruskom gasovodu aktivno konsultovala sa Ukrajincima. Ona tvrdi da SAD „nije preduzimala nikakve akcije kako bi ućutkala Ukrajinu“, naprotiv – Vašington je na najvišem nivou razgovarao sa Kijevom „o njihovim zahtevima i slabostima“.

Govoreći o sporazumu čiji će detalji kasnije biti zvanično objavljeni, Nulandova je rekla da je to „loša situacija i loš gasovod, ali SAD moraju pomoći Ukrajini“.

Ranije je „Politiko“ saopštio da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pozvala ukrajinske vlasti da se uzdrže od izražavanja stava tokom pregovora između Vašingtona i Berlina o „Severnom toku 2“.

Podsetimo, projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a do sada su protiv bile  i Sjedinjene Američke Države.

BONUS VIDEO: Nacionalni park Jelouston

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar