Navaljni osuđen na 3,5 godine zatvora

Svet 02. feb. 202118:34 > 20:34
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Ruski opozcionar Aleksej Navaljni osuđen je danas na kaznu zatvora od 3,5 godine.

Navaljni je 2014. godine osuđen zbog prevare i pronevere na tri godine i šest meseci zatvora u slučaju „Iv Rošer“. Sud je suspendovao tu kaznu na uslovnu kaznu u trajanju od šest godina, čime je Navaljni bio u obavezi da se javi policiji dva puta mesečno. Sada je optužen za kršenje uslovne kazne iz 2014. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

On će u zatvoru provesti 2 godine i 8 meseci, pošto je odslužio 10 meseci uslovne kazne 2014.

Navaljni se prošle godine oporavljao u Nemačkoj od posledica trovanja, da bi se  17. januara vratio u Moskvu. Uhapšen je po sletanju na aerodrom Šeremetjevo.

Nakon ponovnog hapšenja Navaljnog, u Moskvi su krenuli protesti protiv njegovog zadržavanja. Protesti su svakog dana sve više eskalirali, a moskovska policija je uhapsila više od 5.100 ljudi.

Nekoliko dana posle Alekseja Navaljnog, privedena je i njegova supruga Julija, kao i neke njegove pristalice.

Julija Navaljna Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Danas se pred sudom okupilo mnoštvo njegovih pristalica, tražeći oslobađanje Navaljnog. Policija je na to reagovala novim hapšenjima. Prema nekim podacima, danas je ispred susa u Moskvi uhapšeno oko 354 ljudi.

Navaljni je na sudu rekao da su optužbe protiv njega izmišljene i da nije prekršio uslovnu kaznu.  Istakao je da je oslobođen u slučaju „Iv Rošer“ od strane Evropskog suda za ljudska prava i obećao je da će, uprkos svemu, nastaviti svoju borbu.

Za Vladimira Putina kaže da će u istoriji biti zapamćen kao „trovač“, ne kao državnik.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Neko nije hteo da zakoračim na teritoriju države Rusije i svi znamo zašto. Razlog je strah od jednog čoveka“, navodi Navaljni.

Za masovna hapšenja njegovih pristalica i protestanata ovih dana, kaže da su više demonstracija slabosti, nego snage.

Advokati Alekseja Navaljnog sudu su predočili presudu Evropskog suda za ljudska prava i istakli da je ceo proces protiv njena neosnovan i treba biti poništen.

U sudnici, Navaljni je svojoj supruzi poručio:

„Prikazivali su te u mojoj ćeliji. Kažu da remetiš javni red i mir. Ponosan sam na tebe“.

Navaljnijev tim advokata saopštio je odmah nakon presude da će podneti hitnu žalbu, ali ne polažu mnogo nade u to da će ona biti prihvaćena, obzirom na trenutnu situaciju u ruskom pravosuđu.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar