Mohamed bin Salman započinje novu čistku saudijskih prinčeva

Svet 10. mar. 202016:30
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Hapšenjem četiri saudijska princa, među kojima dva istaknuta člana kraljevske porodice, prestolonaslednik Saudijske Arabije započeo je čistku zbog vlasti.

Među uhapšenima je i rođeni brat kralja Salmana. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman je izgleda želeo da čvršće konsoliduje svoju moć uklanjajući potencijalne rivale koji bi mogli da mu se ispreče u preuzimanju prestola, pišu svetski mediji, prenosi RSE.

Četiri saudijska princa, među kojima dva istaknuta člana kraljevske porodice, privedena su u Rijadu, što bi moglo dodatno ojačati položaj de fakto vladara Saudijske Arabije, piše Vašington post pozivajući se na izvore bliske saudijskom rukovodstvu.

Princ Ahmed bin Abdulaziz, brat kralja Salmana i stric prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, kao i jedan od njegovih rođaka, Mohamed bin Najef, privedeni su u petak ujutro pod optužbom za izdaju, što bi im moglo doneti smrtnu kaznu. Potom je priveden i brat Mohameda bin Najefa, a u subotu je, prema izvorima, uhapšen sin Ahmeda bin Abdulaziza.

Mohamed bin Najef, sin preminulog brata kralja Salmana, bio je prestolonaslednik do 2017. kada je kralj Salman jednog od svojih sinova, Mohameda, odredio za naslednika na prestolu i dao mu široka ovlašćenja u upravljanju kraljevinom. Bin Najef je ranije bio ministar unutrašnjih poslova kada je razvio bliske radne odnose s američkim bezbednosnim zvaničnicima, ukazuje Vašington post.

Foto: EPA/MAZEN MAHDI

Ahmed bin Abdulaziz i Mohamed bin Najef smatrani su potencijalnim rivalima bin Salmana, podvlači list i ukazuje da je Mohamed bin Salman učvrstio svoju vlast poslednjih nekoliko godina, gušeći kritike i neslaganja u zemlji i inostranstvu, kao kada je 2017. naredio hapšenja stotina prinčeva, ministara i biznismena, navodno u okviru borbe protiv korupcije.

Nova epizoda intriga iz saudijske palate je poslednja demonstracija spremnosti bin Salmana da preduzme vanredne mere protiv svakog koga vidi kao mogućeg rivala, piše Njujork tajms.

Prestolonaslednik se nedavno suočio s neslaganjem unutar kraljevstva i šireg muslimanskog sveta usled svoje odluke da zbog korona virusa obustavi posete Meki, što, kako piše list, teško da ima presedana u islamskoj istoriji. Konzervativci su se žalili što su, s druge strane, moderna mesta za zabavu, poput bioskopa, koje je prestolonaslednik uveo u kraljevinu, i dalje otvorena.

Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Još jedan mogući motiv za privodjenje bi mogla biti starost 84-godišnjeg kralja Salmana, ukazuje Njujork tajms uz objašnjenje da prestolonaslednik možda želi da zatvori potencijalne izazivače pre nego što njegov otac umre ili se odrekne prestola. Medjutim, niko od pritvornih prinčeva nije pokazao naznake da namerava da ospori prenošenje prestola na Mohameda.Kralj Salman je odobrio hapšenje svog brata i drugih prinčeva, prenosi Rojters izjave izvora koji opisuju saudijskog vladara kao fizički i psihički zdravog.

Prestolonaslednik je izazvao ozlojedjenost medju istaknutim delovima kraljevske porodice stežući svoju kontrolu na vlasti i neki kritičari, kažu izvori Rojtersa, doveli su u pitanje njegovu sposobnost da vlada posle ubistva disidenta Džamala Kašogija.

Izvori takodje kažu da članovi kraljevske porodice koji žele da se promeni redosled u poretku nasledjivanja prestola, smatraju princa Ahmeda kao mogući izbor koji bi imao podršku porodice, bezbednosnog aparata i nekih zapadnih sila.

Saudijski insajderi i zapadne diplomate, medjutim, kako navodi Rojters, kažu da je malo verovatno da će se porodica usprotiviti prestolonasledniku dok je Salman živ, pošto se kralj ne bi okrenuo protiv svog omiljenog sina kome je preneo većinu odgovornosti.

Čistka koja deluje kao plan Bin Salmana da pojača svoju vlast pokrenula je spekulacije o kraljevom zdravlju, dok su pristalice prestolonaslednika u Saudijskoj Arabiji pozdravile njegov poslednji potez, ukazuje Fajnenšl tajms.

„Saudijska Arabija će ostati ponosna i bezbedna uprkos zaverama mrzitelja i neprijatelja“, naveo je na Tviteru televizijski voditelj Tarik al-Harbi. Uz hašteg „Svi smo Salman, svi smo Mohamed“, univerzitetski profesor Abdulrahman al-Enad je napisao: „Nastavite stvari koje volite da radite. Svidja nam se to što radite“.

Posle spekulacije o zdravlju kralja, Saudijska Arabija je objavila slike kako u nedelju izvršava svoje kraljevske dužnosti s ceremonije polaganja zakletve novih saudijskih ambasadora u Ukrajini i Urugvaju, ukazuje agencija Frans pres.

Izvor blizak saudijskom rukovodstvu rekao je za AFP u subotu da je „kralj zdrav i u redu“, a da su pritvori imali za cilj nametanje „discipline“ u kraljevskoj porodici. On je dodao da prestolonaslednik „drži kontrolu“ i da su čistke izvedene „posle povećanja negativnog ponašanja dva princa“, ne navodeći dalje detalje.

Izvori iz kraljevske porodice kažu da su prinčevi Ahmed bin Abdelaziz i Mohamed bin Najef uhapšeni jer nisu podržavali bin Salmana i da su hapšenja poruka nezadovoljnima – prestanite da negodujete i prihvatite vlast prestolonaslednika, jer ako princ Ahmed može biti uhapšen, onda može biti i bilo koji drugi princ, navodi Asošiejtid pres.

Hapšenja su bila iznenadjenje, budući da se za Mohameda bin Najefa naširoko znalo da je pod budnim nadzorom otkada ga je Mohamed bin Salman sklonio s poretka nasledjivanja prestola, dok je princ Ahmed kraljev mladji brat i stariji član vladajuće porodice Al Saud.

Foto: EPA/AHMED YOSRI

Princ Ahmed, medjutim, nepovoljno gleda na prestolonaslednika i bio je jedan od nekoliko viših prinčeva koji su se uzdržali od izražavanja lojalnosti bin Salmanu. Takodje je bio kritičan prema prestolonasledniku, kao kada je demonstrantima u Londonu rekao da pitaju kralja i njegovog sina o humanitarnoj katastrofi izazvanoj ratom u Jemenu. Religiozno konzervativan nedavno je negodovao zbog zatvaranja Meke za posete kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa.

Mohamed bin Najef je, ukazuje AP, imao dobar imidž kod američkih obaveštajnih zvaničnika zbog njegove saradnje u antiterorističkoj borbi protiv Al-Kaide. Kao bivši šef ministarstva unutrašnjih poslova, on je bio impozantna figura koja je ulivala strah pošto je ogranak vlasti pod njegovom kontrolom, progonio, nadzirao i zatvarao disidente i kritičare kraljevine.