Milanović se obrušio na Plenkovića zbog godišnjice Oluje

Svet 03. jun. 202114:24
Podeli:
Andrej Plenković, Zoran Milanović
Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo/BORIS PEJOVIC

Zoran Milanović, predsednik Hrvatske, ponovo je prozvao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Ovog puta se oglasio na Fejsbuku gde ga je nazvao "promoterom prava na laž".

Predsednik Hrvatske reagovao je na Plenkovićevu izjavu datu u juče u intervjuu za RTL Danas kada je komentarisao Milanovićev predlog da se godišnjica operacije Oluje (koja se u Hrvatskoj svečano obeležava) ne bi trebalo održavati svake godine u Kninu, nego svakih pet godina, te je predložio da proslava ove godine bude u Glini.

„Vidim da on stalno govori o Kninu na jedan način kao da je to autoput i otprilike kasarna i to je sve“, rekao je, među ostalim, Plenković.

Milanovićevu objavu prenosimo u celosti:

„Masovni komunikator Plenković, promoter prava na laž još od svojih maturantskih dana, svrstava sada sebe i među autentične tumače bitaka iz Domovinskog rata. Pa omalovažava predlog da se ‘Oluja’ obeležava i u drugim gradovima u kojima su se vodile junačke bitke u Domovinskom ratu, a ne samo u Kninu, proglašavajući sebe – rečima ‘mnogi od nas drukčije gledaju na Knin’ – skoro pa ratnim zapovednikom.

Inicijativu da se ‘Oluja’ slavi i tamo gde su poginule stotine hrvatskih branitelja, kod Petrinje i Gline recimo, predložili su mi ratni generali i zapovednici koji su vodili oslobađajuće bitke. Valjda je važnije slušati njih nego onoga koji se na kninsku Tvrđavu, politički dobro sračunato, prvi put uspeo 2016. kada se uspeo čak i junački skljokati.

Masovni komunikator Plenković, promotor prava na laž još od svojih maturantskih dana, svrstava sada sebe i među…

Posted by Zoran Milanović on Thursday, June 3, 2021

Godinama nakon ‘Oluje’, osim prve godišnjice 1996. godine, u Kninu se slavilo nije, pobedu nisu tamo obeležavali ni predsednik Tuđman ni sami ratni zapovednici, što nimalo ne umanjuje važnost Knina u Domovinskom ratu. Ako Plenković zna ko je organizovano tih godina dolazio u Knin, neka mi kaže. Ali ne pamtim, a verujem ni bilo ko drugi, da se Herojski zec u znak protesta tamo lancima omotao u avgustu 1997. Jer, nema na svetu tog sredstva masovne komunikacije kojim bi se on mogao ugurati među one kojima danas tepa ‘mnogi od nas'“, napisao je Milanović.

Šta je rekao Plenković o MIlanovićevom predlogu?

U intervjuu za RTL Danas Plenković je juče ovako komentarisao Milanovićev predlog:

„Mnogi od nas drukčije gledaju na Knin, na njegovu ulogu, na Zvonimirov grad, na kninsku Tvrđavu, na simboliku zastave na kninskoj tvrđavi 5.8. Dakle, sve su to drukčiji pogledi. Poštujemo mi, naravno, i sve druge trenutke i bitke Domovinskoga rata jednako. Ako je jedna Vlada napravila nešto za dignitet Domovinskog rata, vrlo konkretno, za hrvatske branitelje, za obeležavanje baš svakog događaja, onda pogledajte šta je proteklih pet godina radio potpredsednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i zapovednik Tigrova Tomo Medved, onda ćete videti jasna i precizna postignuća naše Vlade u tom pogledu. A da o pravima branitelja ne govorim, o jačanju hrvatske vojske, ulaganja u policiju, ulaganja u vojsku, mislim da su tu stvari sasvim jasne. Pritom smo Vlada koja svesno i namerno želi da ima nacionalne manjine, uključujući i srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj“, rekao je Plenković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar