MAPA Gde je u Evropi prisutan indijski soj

Svet 02. jun. 202117:52 > 18:03
Podeli:
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Hrvatskoj je danas potvrđeno prisustvo indijskog soja koronavirusa. Iako je stigla kod čak tri naša suseda Rumuna, Mađara i Hrvata, ova opasna mutacija virusa, srećom, još uvek zaobilazi Srbiju. U kojim evropskim zemljama je ova varijanta virusa prisutna?

Pročitajte još:

U Hrvatskoj, ova varajanta virusa za koju se veruje da je krivac za veliki broj zaraženih u Indiji, otkrivena je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potvrdila Ivana Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

„Otkriven je pre nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici“, rekla je i dodala da je u Hrvatskoj najprisutnija britanska varijanta virusa,

Hrvatska nije jedina zemlja u Evropi u kojoj je potvrđeno prisustvo indijskog soja. Prema podacima SZo, ukupno 53 zemlje na svetu detektovale su pomenutu varijantu virusa, od čega je trećina u Evropi. Dobra vest je da se ova varijanta nije brzo i agresivno širila kao što je to bio slučaj u Indiji, jednom od najvećih svetskih žarišta korone.

Indijski soj u regionu

Što se tiče našeg neposrednog okruženja, indijski soj zabeležen je u nekoliko zemalja.

Mađarska je pre nedelju dana, 28. maja, identifikovala dva slučaja indijskog soja.

„Indijski soj je prisutan u Mađarskoj, a prema mišljenjima eksperata, ne možemo da isključimo mogućnost novog talasa pandemije“, rekao je tada zamenik ministra i šef vladine radne grupe za vakcinaciju Ištvan Đerđ.

Direktorka Nacionalnog zdravstvenog centra Sesilija Miler dodala je da se jedan od dvoje pacijenata već oporavio od bolesti, a da potraga za kontaktima nije uspela da utvrdi kako su oni zaraženi, pošto niko od njih nije nedavno boravio u inostranstvu.

Ilustracija Foto: EPA-EFE/PETER KOMKA

Tri nedelje pre Mađarske, prisustvo ovog soja potvrdila je Rumunija. Oboleo je mlađi pacijent (26) koji je imao blaže simptome. Ministarstvo je saopštilo da Institut za javno zdravlje Rumunije smatrao je da otkriveni mutirani tip koronavirusa nije visokozarazan, iako se veruje da je izazvao veliki broj novoobolelih u Indiji.

I u Sloveniji zabelena je indijska varijanta. Prvi slučaj otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila. Ovom zemljom, slično kao i Hrvatskom, dominira birtanski soj.

Krajem aprila i Grčka je prijavila prvi slučaj. Testiranjem je utvrđeno da je 33-godišnja žene koja nije državljanka Grčke, ali živi u Atici, predgrađu Atine, pozitivna na ovu varijantu korone. Sumnja se da je virus „unela“ iz inostranstva, jer je potvrđeno da je u Dubaji putovala 4. aprila.

grčka, koronavirus
Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

U Britaniji vri od indijskog soja

U većini evropskih zemalja indijski soj nije izazvao veće probleme i uglavnom je bilo reči o pojedinačnim slučajevima – osim u Velikoj Britaniji.

Prema poslednjim informacijama, u ovoj zemlji potvrđeno je 3.423 slučaja indijskog soja virusa, što je porast u odnosu na 1.313 slučajeva od prošlog četvrtka.  Engleski zavod za zdravstvo navodi da se broj ljudi zaraženih ovom mutacijom svake nedelje uvećava za 160 odsto.

Najgora situacija je u gradu Lankašir koji se bori sa jednom od najvećih stopa epidemije na ostrvu.

Za kolaps zdravstvenog sistema u Britaniji mnogi okrivljuju sistem za testiranje i praćenje zaraženih koronavisom. Naime, zbog softverske greške, imena više od 700 zaraženih i njihovih bliskih kontakata nisu odmah prosleđeni lokalnim zdravstvenim timovima, što je omogućilo dalje širenje bolesti.

Šta znamo o ovoj varijanti?

Indijski soj ima dve mutacije spajk proteina, koji omogućava virusu da uđe u telo i, što je posebno problematično, izbegne antitela. Ispostavilo se da ovaj tip spaja dve ključne mutacije, zbog čega ga i zovu „dvostruki mutant“.

Medicinske sestre
Medicinske sestre Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Prva, L452R prisutna je i kod kalifornijskog soja, a mutacija pronađena u indijskoj varijanti identifikovana kao E484K ranije je otkrivena i u južnoafričkom soju, B.1.353, i u tom problematičnom brazilskom, P1, a u nekim slučajevima i u britanskom, B.1.1.7.

„Ne verujem da je indijski soj zarazniji od britanskog i ne smemo paničiti“, kaže Džeremi Kejmil, virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Lujzijana.

SZO: Novi nazivi sojeva

Svetska zdravstvena organizacija je donela odluku da verzije korona virusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbegne stigmatizaciju zemalja koje prijave novi soj. Tako se varijante javnosti poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redosledu otkrivanja.

Da li vakcina pomaže?

Dve doze vakcine protiv kovida-19 skoro su jednako efikasne protiv brzoširećeg indijskog soja virusa koliko i protiv britanskog.

Studija javnog zdravlja iz Engleske pokazala je da je vakcina Fajzer/Biontek delovala 88 odsto na indsijki soja dve nedelje posle druge doze, dok je 93 odsto efikasna protiv britanskog soja. Dve doze vakcine AstraZeneka bile su 60 odsto efikasne protiv indijskog soja u poređenju sa 66 odsto efikasnosti protiv soja „kent“, odnosno britanskog.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram