Makron kritikuje Džonsona: Njegovo pismo je neozbiljno

Svet 26. nov. 202115:38
Podeli:
Emanuel Makron Foto.EPA-EFE/YOAN VALAT

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da pismo koje je poslao britanski premijer Boris DŽonson, a u kojem kritikuje postupanje Pariza u vezi sa situacijom oko ilegalnih migranata, nije ozbiljan način rešavanja stvari.Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da pismo koje je poslao britanski premijer Boris DŽonson, a u kojem kritikuje postupanje Pariza u vezi sa situacijom oko ilegalnih migranata, nije ozbiljan način rešavanja stvari.

PROČITAJTE JOŠ:

„Iznenađen sam kada se stvari ne rade ozbiljno, komunikacija između lidera se ne obavlja putem tvitova ili objavljenih pisama, mi nismo uzbunjivači“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji sa italijanskim premijerom Mariom Dragim, preneo je Rojters.

DŽonson je u svom pismu predsedniku Makronu predložio pet koraka kako bi se izbeglo ponavljanje tragedije od srede, kada se u Lamanšu utopilo 27 migranata.

Među predloženim merama su aktiviranje zajedničkih patrola kako bi se sprečilo da veći broj brodova napusti francuske obale, kao i primena najnaprednije tehnologije, poput senzora i radara.

Predložene su i uzajamne pomorske patrole u međusobnim teritorijalnim vodama i nadzor iz vazduha, kao i veća saradnja zajedničkih obaveštajnih službi.

Takođe je predložio pregovore o postizanju sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i EU o povratku izbeglica.

„Sporazum sa Francuskom o prihvatu migranata koji prelaze kanal ovom opasnom rutom bi imao automatski i značajan uticaj“, naveo je DŽonson u pismu.

BONUS VIDEO: Vodeni topovi i kamenice na poljsko-beloruskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar