Krivokapić: Rekonstruisana Vlada da ima tri potpredsednika, podela resora

Svet 21. sep. 202122:50
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rekonstruisana Vlada imaće tri potpredsednika, a aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsjednik Vlade. Svi potpredsednici bi ujedno bili i resorni ministri, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić koji se oglasio se povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Naveo je i da „resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine“.

Saopštenje Krivokapića prenosimo u celosti:

„Sporazum nosioca tri izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa. Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka – odnosno 2024. godine.

Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada CG stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština CG prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapredjenje rada Vlade i Skupštine CG kroz njihov ustavni odnos obezbijediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

1. Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

2. Vlada će imati 3 potpredsednika. Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade.

3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

5. Kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca 3 izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti“, navodi se u saopštenju predsednika Vlade Zdravka Krivokapića.

BONUS VIDEO: Krivokapić: EU nije ostavila Zapadni Balkan

Komentari

Vaš komentar