Korona se ne smiruje: U Francuskoj opet karantin

Svet 25. jan. 202115:25 > 15:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuske vlasti razmatraju uvođenje trećeg zaključavanja u zemlji zbog aktivne epidemije Kovida-19 i rastućeg broja zaraženih.

Odluka će biti doneta ove nedelje, i ne treba spustiti gard, rekao je francuski premijer Žan Kasteks prilikom posete Regionalnoj ageniciji za zdravlje za parisku oblast.

Predsednik republike Emanuel Makron mogao bi da se obrati naciji u sredu ili četvrtak ako se odluči novo zatvaranje.

Pročitajte još:

U njegovom okruženju se navodi da još nije ništa odlučeno i da se traži prava ravnoteža.

Vlada se međutim poziva da zaoštri restrikcije već ove nedelje, a odluka će biti doneta deset dana od dodatnog produženja policijskog časa koji sad počinje od 18 časova umesto 21, i čiji efekti se teško procenjuju.

„Verovatno treba ići ka zatvaranju“, upozorio je predsednik naučnog saveta Žan-Fransoa Delfresi, koji je pozvao vladu da ne odugovlači.

U slučaju zaključavanja, vlada će morati da bira između strogog lokdauna kao na proleće prošle godine ili mekšeg kao na jesen, sa otvorenim školama, što želi ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke.

Poslodavci traže da se nađe dobra ravnoteža i da se ostave trgovine otvorene, a ne da se ponovo vraća u apsurdnu raspravu šta su neophodne prodavnice a šta nisu.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

U Francuskoj su barovi, restorani, kulturna mesta, sportske sale i univerziteti zatvoreni od kraja oktobra, rad na daljinu se primenjuje i na snazi je policijski čas.

Francuska zdravstvena agencija trebalo bi ove nedelje da sprovede novu studiju da vidi u kojoj meri zarazniji britanski soj virusa, kao i južnoafrički, cirkuliše u zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar