Kina: Podelićemo sa drugima naše uzorke sa Meseca

Svet 18. dec. 202010:15
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) saopštila je da će drugim državama omogućiti pristup uzorcima Meseca koje je prikupila kineska sonda tokom misije Čang'e 5.

Pročitajte još:

Iz CNSA je saopšteno da će saradnja biti zasnovana na principima pravičnosti i zajedničke koristi, a da su prikupljeni „uzorci sa Meseca blago čovečanstva“.

Nakon što se kineska sonda vratila u četvrtak rano ujutro na Zemlju donevši prve uzorke sa Meseca za Kinu, a najnovije u svetu u poslednjih više od 40 godina, mnoge strane svemirske agencije uputile su Kini čestitke i izrazile želju za zajedničkim istraživanjem, rekao je portparol CNSA Sju Hunglijang i dodao da će agencije u Kini izdati smernice o načinu na koji će se uzorci proučavati i deliti.

Kineska agencija potpisala je više od 140 sporazuma o saradnji sa više od 40 zemalja i učestvuje u 18 međunarodnih organizacija, navodi Čajna dejli.

Zamenik direktora CNSA Vu Janhua rekao je i da je Kina spremna na „prijateljsku i iskrenu saradnju sa SAD“, ali je podsetio da su SAD od 2011. godine zabranile Američkoj svemirskoj agenciji NASA i drugim agencijama saradnju sa kineskim organizacijama. „Da li će doći do saradnje zavisi od politike američke vlade“, rekao je on.

Kineska svemirska sonda sletela je u četvrtak rano ujutro na područje kineskog autonomnog regiona Unutrašnja Mongolija u 01.59 po pekinškom vremenu, a čime je Kina postala treća zemlja koja je prikupila uzorke sa Meseca nakon SAD i Sovjetskog Saveza.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar