Kataklizma u Njujorku: Bar 41 osoba umrla u poplavama

Svet 03. sep. 202108:35
Podeli:
ida Njujoek
Foto: printscreen AP/Video

Najmanje 41 osoba stradala je u jakim kišama i poplavama izazvanim prolaskom oluje Ida u Njujorku i okolnim državama na severoistoku SAD.

U Njujorku, ekonomskom i kulturnom centru zemlje, policija je zabeležila najmanje 12 mrtvih od kojih se 11 verovatno udavilo u suterenima zgrada, u kvartovima Menheten, Bruklin i Kvins.

Nastradale osobe bile su starosti između dve i 86 godina a vatrogasci su spasili stotine stanovnika pogođenih zgrada.

Tri osobe su se udavile u vodi dok su pokušale da izađu iz kola u luksuznom kraju Vestšester, severno od Menhetna, rekao je zvaničnik iz te oblasti. Najteži bilans je za američku državu Nju Džersi, koja je naspram Njujorka, gde je najmanje 23 osobe izgubilo život kao posledica oluje, rekao je guverner Fil Marfi.

Njujork New York poplava
Poplava u Njujorku Foto:SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Najveći broj žrtava je zbog bujica bilo zarobljeno u svojim vozilima i verovatno su se udavili, dodao je on. ; U Filadelfiji, u saveznoj državi Pensilvaniji, takođe na istoku zemlje, tri osobe su stradale, javile su vlasti.

Poplava, oluja Njujork
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ulice i avenije brzo su se pretvorile u reke, u kvartovima Bruklin i Kvins, kao i u okrugu Veščester severno od Njujorka. U Vesčesteru, koji je na obali mora, desetine vozila juče su bila i dalje potpoljena do krovova, ; a podrumi lepih tradicionalnih kuća na istočnoj obali preplavljeni su blatnjavom vodom koja doseže i do 60 centimetara na pojedinim mestima.

Veliki metro sistem u Njujorku delimično je proradio juče posle poplava u više stanica.

Američka meteorološka služba registrovala je apsolutni rekord od 80 milimetara kiše na sat u Central parku u Njujorku.

Tokom noći nova guvernerka države Njujork Ketz Kočul proglasila je vanredno stanje zbog velikih poplava u svim okruzima na obali u gradu, što pogađa oko 20 miliona stanovnika.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, čiji grad se jedva oporavlja od pandemije korona virusa, izazio je žaljenje zbog „istorijskog meteorološkog događaja“.

Poplava, oluja Njujork
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Uragan Ida, koji je oslabio na posttropski ciklon nastavlja put ka severu i iznad Nove Engleske. ; Presednik Džo Bajden danas će posetiti Luizijanu, državu na jugu SAD, gde je uragan Ida stigao do kopna u nedelju, uništio brojne zgrade i ostavio više od milion domaćinstava bez struje. ; „Svi smo zajedno u ovome. Država je spremna da pomogne“, rekao je Bajden.

Komentari

Vaš komentar