Janša: Ubrzati integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU

Svet 02. jul. 202120:37
Podeli:
Janez Janša Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da treba ubrzati integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju kako bi otvorena pitanja u tom regionu, poput granica, postala manje važna.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mi koji smo za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu zalažemo se da se ubrza integracija tih zemalja u EU, jer kad su u EU, neka pitanja, poput granica, postaju manje važna“, rekao je Janša grupi briselskih dopisnika na Brdu kod Kranja, prenela je Hina.

Pozdravio je veće angažovanje nove američke administracije na Zapadnom Balkanu kako bi se uklonile prepreke njihovom uključivanju u EU i NATO.

Janša je ponovio da je nedostatak proširenja EU na zapadni Balkan tokom protekle decenije omogućio drugim akterima da prošire tamo svoj uticaj.

Pozvao je na redovne samite između članica EU i Zapadnog Balkana, a slovenačko predsedavanje će takav samit organizovati 6. oktobra.

Izrazio je nadu da će tokom slovenačkog predsedavanja otvaranje pregovora sa severnom Makedonijom biti deblokirano, i nakon održavanja izbora u Bugarskoj, koja to blokira, i formiranja nove vlade.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar